Pax Christi en de herdenking van de atoomaanvallen | Pax Christi Vlaanderen

Pax Christi en de herdenking van de atoomaanvallen

Pax Christi International richt haar aandacht op de herdenking van de atoomaanvallen van 1945: de eerste herdenking sinds de aanvaarding van een wereldwijd verbodsverdrag op kernwapens.

Rond 6 en 9 augustus hebben ‘traditioneel’ op verschillende plaatsen herdenkingen plaats van de atoomaanvallen van 1945 op Hiroshima en Nagasaki. In een verklaring van 3 augustus 2017 wijst Pax Christi International erop dat 2017 voor deze herdenkingen geen jaar is zoals alle andere: wereldwijd heeft een substantiële meerderheid van de regeringen op 7 juli 2017 namelijk een juridisch bindend verdrag aanvaard dat kernwapens verbiedt. Het uitbannen van kernwapens is al decennialang een van de doelstellingen van Pax Christi International.

Pax Christi International: ‘Het verbodsverdrag op kernwapens van 7 juli is een wezenlijke stap naar een wereld zonder kernwapens. Het helpt een immens struikelblok wegwerken op weg naar meer internationale vrede en veiligheid, voor iedereen. In haar toespraak voor de vertegenwoordigers van de 124 regeringen en honderden organisaties die de succesvolle onderhandelingen volgden, noemde Setsuko Thurlow het verdrag “het begin van het einde van kernwapens”. Thurlow overleefde zelf de aanval op Hiroshima.

setsuko-thurlow

Setsuko Thurlow

Vanaf zijn plechtige intrede in 2017 kan het nieuwe verdrag elke 7de juli opnieuw gelden als monument voor alle mensen die omkwamen en wereldwijd nog gevaar lopen door het bestaan van deze gruwelijke massavernietigingswapens.

Het nieuwe verdrag is gebaseerd op de wetten van het internationaal humanitair recht en de mensenrechten. Die zijn aanzienlijk versterkt na het gebruik van dit grootste massavernietigingswapen in de Tweede Wereldoorlog.

Pax Christi International ziet in het verdrag ook een grote uitdaging weggelegd voor religieuze leiders en alle mensen die werken aan vrede. Het verdrag stelt dat elk gebruik van kernwapens “compleet indruist tegen de principes van de mensheid en de regels van het collectief bewustzijn”. “Religieuze leiders” worden trouwens vermeld in de preambule door de groepen die de samenleving sensibiliseren voor de eliminatie van kernwapens.

Het verdrag citeert “de onaanvaardbare… schade aan de slachtoffers” die kernwapens aanrichten, de erkenning dat de ioniserende straling veroorzaakt door kernwapens een “disproportionele impact hebben op meisjes en vrouwen” en het leed van inheemse bevolkingen van wie het land werd gebruikt als terrein voor kernproeven.

“Catastrofale menselijke gevolgen”, “ernstige consequenties voor het overleven van de mens” en “de hoogdringendheid om een wereld zonder kernwapens te bereiken én behouden” zijn maar drie van de vele argumenten die in het nieuwe verdrag worden aangehaald.

Overlevenden van de atoombommen (hibakusha) zijn altijd blijven hopen dat kernwapens nog tijdens hun leven zouden verboden worden. 2017 is een leven lang na 1945. Laat ons bidden dat deze nieuwe internationale wet die wijdverspreide hoop eindelijk doet uitkomen.’

Lees de originele tekst van dit bericht (in het Engels).

Pax Christi USA neemt op 4 augustus deel aan een actie voor het Japanse consulaat op Park Avenue, New York, ter herdenking van de atoomaanvallen.

Pax Christi France neemt van 6 tot 9 augustus deel aan de herdenkingsactiviteiten in Montpellier. Op 100 km. van de stad ligt de luchtmachtbasis van Istres, waar de toestellen zijn opgesteld die kernwapens kunnen dragen.

Pax Christi Vlaanderen neemt op 9 augustus deel aan de herdenkingswake in Leuven.

Prof. Tom Sauer sprak op zondag 6 augustus (72 jaar na de aanval op Hiroshima) in 'De Ochtend' op Radio 1 over de kernwapens, over de Noord-Koreaanse raketproeven en over het nieuwe verbodsverdrag op kernwapens, dat op 7 juli 2017 door de VN in New York werd aangenomen.
Beluister de uitzending opnieuw. Het gedeelte met Tom Sauer begint op 02:10:18.

Lees ook:

Beeld: Agir pour la paix