Pax Christi International: Colombiaanse nee-stem is stapsteen naar een steviger vredesproces | Pax Christi Vlaanderen

Pax Christi International: Colombiaanse nee-stem is stapsteen naar een steviger vredesproces

De nee-stem van de Colombianen tegen het vredesakkoord tussen de Colombiaanse regering en de rebellen van de FARC moet een stapsteen betekenen naar een sterker vredesproces. Dat zegt Pax Christi International in een verklaring van 3 oktober 2016.

De verklaring van de internationale vredesbeweging kwam er daags na het referendum waarin het Colombiaanse volk zich mocht uitspreken over het vredesakkoord dat de Colombiaanse regering op 24 augustus 2016 sloot met de FARC, de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia). Het akkoord zou officieel een einde maken aan een burgerorlog die meer dan 50 jaar duurde en meer dan 200.000 mensen het leven kostte. Een kleine meerderheid van de kiezers verwierp het akkoord.

Pax Christi International erkent dat de meerderheid van de Colombianen die hun stem uitbrachten het akkoord verwerpen, maar roept alle betrokken partijen op om het moeizame vredesproces – na zoveel jaren oorlog – voort te zetten. De tekortkomingen die voor veel stemmers een rechtvaardig overgangsproces in de weg staan, moeten bekeken worden, de kritische stemmen moeten gehoord worden.

Pax Christi International roept de Colombiaanse regering, de FARC, de internationale gemeenschap en, niet in het minst, het middenveld (inclusief de katholieke kerk) op om ondanks de nee-stem het vredesproces niet te laten vallen, en hun inspanningen voort te zetten om te bouwen aan een toekomst waarin iedereen in Colombia in – rechtvaardige – vrede met elkaar kan samenleven.

Lees de verklaring van Pax Christi International (in het Engels)