Pax Christi International covoorzitter Marie Dennis: ‘Persoon van het jaar’ | Pax Christi Vlaanderen

Pax Christi International covoorzitter Marie Dennis: ‘Persoon van het jaar’

De National Catholic Reporter (NCR), een vooraanstaand Amerikaans katholiek tijdschrift, heeft Marie Dennis verkozen tot ‘Persoon van het jaar’.

De Amerikaanse Marie Dennis is, samen de Zuid-Afrikaanse bisschop Kevin Dowling, covoorzitter van Pax Christi International.

Het kritische tijdschrift, dat tweewekelijks verschijnt, roemt Marie Dennis voor haar volgehouden inspanningen op het gebied van geweldloosheid en vredesopbouw, in een jaar waarin vooral de gruwelijke oorlog in Syrië een tragische illustratie is van het onvermogen van de gevestigde instellingen om een einde te maken aan ernstige conflicten.

Het blad prijst Dennis en Pax Christi International bovenal voor het initiatief dat zij namen voor de ‘ongeziene’ conferentie die zij in april in Rome inrichtten, samen met de Pontificale Raad Justitia et Pax. De conferentie bracht academici, activisten, theologen en kerkleiders samen met het doel de idee van de actieve geweldloosheid een belangrijke plaats binnen de Kerk te geven, in het streven naar rechtvaardigheid en vrede. Volgens NCR legt het document ‘An Appeal to the Catholic Church to Recommit to the Centrality of Gospel Nonviolence’, de slotoproep aan de Kerk van de deelnemers aan de conferentie, ‘de basis voor een fundamentele kentering in de leer van de Kerk'. De oproep leidde al tot de nieuwe boodschap voor Wereldvrededag van de paus, op 1 januari, en zou ook de basis kunnen gaan vormen voor een nieuwe encycliek.

Lees het originele artikel in NCR (in het Engels)

Lees ook:

Boodschap van de paus voor Wereldvrededag - Geweldloosheid: een stijl van vredespolitiek

Oproep van de internationale vredesbeweging aan de Kerk: zet de evangelische geweldloosheid centraal

Foto: CNS/Nancy Phelan Wiechec