Pax Christi International: felicitaties voor Nobelprijslaureaat ICAN | Pax Christi Vlaanderen
|
8 oktober 2017

De staten zouden dit momentum moeten aangrijpen om het nieuwe VN-Verbodsversdrag op Kernwapens te ondertekenen en te ratificeren.

Pax Christi International

Pax Christi International: felicitaties voor Nobelprijslaureaat ICAN

In een persbericht van 6 oktober 2017 feliciteert Pax Christi International de Internationale Campagne voor de Eliminatie van Kernwapens (ICAN) met de Nobelprijs voor de vrede.

Pax Christi International reageert verheugd op de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan de International Campaign to Abolish Nucear Weapons (ICAN). Deze belangrijke bekroning is een erkenning voor de jarenlange inspanningen van ICAN om de catastrofale menselijke gevolgen van kernwapens onder de aandacht te brengen en voor het schitterende werk dat het leverde in de totstandkoming van het VN-Verdrag dat kernwapens verbiedt. Dit verbodsverdrag, dat op 7 juli 2017 met een grote meerderheid door de Verenigde Naties werd gestemd, verbiedt het gebruik, dreiging met gebruik, productie, ontwikkeling, stationeren en testen van kernwapens.

ICAN, dat dit jaar zijn tiende verjaardag vierde, is een coalitie van ngo’s in meer dan 100 landen. Pax Christi International en haar lidorganisaties van over de hele wereld maken deel uit van de campagne, en voeren mee nationaal en internationaal beleids- en advocacywerk, ook door het betrekken van kerkleiders in binnen- en buitenland.

“Uit deze bekroning met de Nobelprijs spreekt een grote waardering voor de stappen die ICAN heeft gezet naar een wereld zonder kernwapens. De prijs geeft tevens een sterk signaal aan de VN-lidstaten om het VN-Verbodsverdrag op Kernwapens zo snel mogelijk te ondertekenen en te ratificeren”, zegt Greet Vanaerschot, algemeen secretaris van Pax Christi International. “Vanaf het moment dat 50 staten het verdrag geratificeerd hebben, kan het in werking treden. Hopelijk kan deze Nobelprijs daartoe een extra impuls geven.”

Pax Christi vindt het bemoedigend dat het Noorse Nobelcomité met deze bekroning ook de overlevenden van de atoomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki – de hibakusha – en slachtoffers van de atoomtesten wereldwijd erkenning schenkt. Hun unieke en begeesterende stem is een inspiratie voor iedereen die betrokken is bij ICAN, inclusief de Pax Christi-beweging. Deze prijs beklemtoont de herhaaldelijke oproepen van de overlevenden om gezamenlijk actie te ondernemen.

De kernwapenstaten en landen met kernwapens moeten de verantwoordelijkheid nemen om stappen te zetten naar een wereld zonder kernwapens.

“De beslissing van twee derde van de VN-lidstaten om kernwapens – willekeurige massavernietigingswapens – uit te bannen, legt de lat hoger om dringend actie te ondernemen. Het is tijd dat de staten met kernwapens mee in dit historisch proces stappen.”, zei Vanaerschot nog.

Lees de (Engelstalige) PDF-versie van deze verklaring.