Pax Christi International: Irak heeft meer nood aan mensenrechten en rechtsstaat dan aan meer militaire actie | Pax Christi Vlaanderen

Pax Christi International: Irak heeft meer nood aan mensenrechten en rechtsstaat dan aan meer militaire actie

Brussel, 5 juli 2016.

Pax Christi International spreekt haar solidariteit uit met de slachtoffers van de bomaanslag van zaterdag 2 juli 2016 in een drukke winkelstraat in Bagdad. Bij die aanslag kwamen minstens 250 mensen om het leven en raakten honderden anderen gewond. Islamitische Staat eiste de aanslag op.

Deze bloedige terreurdaad, samen met die in Istanboel, Dhaka en Medina, werpt een zware schaduw over het einde van de Ramadan, een periode waarin moslims toeleven naar één van de belangrijkste religieuze feestdagen van het jaar.

Tijdens zijn zondagstoespraak op het Sint-Pietersplein betuigde ook paus Franciscus zijn verbondenheid met de families van de slachtoffers en riep hij op tot gebed voor de overledenen.

Pax Christi International roept haar leden van over de hele wereld en alle mensen van goede wil op om op deze feestdag voor de moslims te bidden voor de mensen in Irak en alle andere plaatsen waar burgers het slachtoffer werden van terreur.

De internationale vredesbeweging is uiterst bezorgd over het aanhoudend geweld in Irak. In een reactie op de aanslag beklemtonen de Verenigde Staten hun vastberadenheid om de Iraakse troepen te steunen in hun strijd tegen IS. Ondertussen heeft de militaire aanpak het geweld zeker niet doen afnemen. Pax Christi International verwijst daarom ook opnieuw naar haar vroegere verklaringen met betrekking tot Irak, waarin zij de VS en de rest van de internationale gemeenschap aanraden om niet-militaire acties te ondernemen om zo de mensenrechten in Irak te versterken en zo snel mogelijk tot de installatie van de rechtsstaat te komen.

Pax Christi International wenst de bevolking van Irak en moslims over de hele wereld een vredevol einde van de heilig maand Ramadan toe.

Lees: Pax Christi International urges international community to help strengthen Iraq through human rights and the rule of law instead of increased military action