Pax Christi International: steun de aanzet tot een politiek vredesproces voor Syrië | Pax Christi Vlaanderen

Pax Christi International: steun de aanzet tot een politiek vredesproces voor Syrië

Op maandag 25 januari 2016 brengt de VN in Genève de betrokken partijen in het Syriëconflict bij elkaar voor gesprekken die moeten leiden tot het einde van de oorlog. De oorlog in Syrië duurt ondertussen al bijna vijf jaar lang.

In een verklaring van 22 januari 2016 uit Pax Christi International goede hoop dat de internationale gemeenschap een politieke en diplomatieke oplossing kan uitwerken voor de crisis in Syrië, zodat er een einde komt aan het lijden van de zwaar beproefde bevolking.

De oorlog begon nadat aanvankelijk vreedzame volksprotesten in de lente van 2011 door de regering Assad brutaal werden neergeslagen. Militanten van Islamitische Staat maakten gebruik van de daaropvolgende (politieke) chaos om zowel in Irak als in Syrië terreinwinst te boeken. Ondertussen zijn al zo’n 4,3 miljoen Syriërs het land uitgevlucht en zijn meer dan 6,5 Syrische burgers ontheemd.

Pax Christi International pleit ervoor dat het stappenplan voor een einde aan de vijandigheden in Syrië wordt aangehouden. Dat plan maakt deel uit van een resolutie die op 18 december 2015 werd aangenomen in de VN-Veiligheidsraad.

De internationale vredesbeweging roept op om het gebruik van verboden wapens onmiddellijk stop te zetten, een einde te maken aan wapenleveringen aan de strijdende partijen, doorgang te verlenen aan humanitaire hulpkonvooien en onmiddellijk af te zien van uithongering als wapen.

De wereldleiders moeten inzien dat militair optreden geen oplossing brengt voor de oorlog in Syrië. Alleen een politiek vergelijk kan stappen naar vrede mogelijk maken.

Lees de volledige verklaring: Support the beginning of a political process in Syria (in het Engels)

Lees ook: PAX Nederland deed onderzoek naar uithongering Syrische bevolking als wapen