Pax Christi International veroordeelt neerslaan van vreedzaam protest | Pax Christi Vlaanderen

Pax Christi International veroordeelt neerslaan van vreedzaam protest

Pax Christi International reageert met een verklaring op het neerslaan, met geweld, van Palestijns protest in aanloop tot de Nakba-herdenking.

"De ‘Grote Mars van de Terugkeer’, die begon op 30 maart 2018, is een vreedzame en geweldloze actie van Palestijnse burgers, die aandacht vragen voor de uitdrijving en vlucht van Palestijnen, gekend als ‘de Nakba’, nu 70 jaar geleden.

Palestijnen, en Palestijnse vluchtelingen in het bijzonder, hebben het recht om hun stem te laten horen, en hebben recht op vreedzaam protest.

Op Goede Vrijdag bekochten minstens 15 Palestijnen dat recht op vreedzaam protest bij demonstraties in Gaza met de dood. Honderden raakten gewond. Scherpschutters inzetten die met scherp schieten om demonstranten uit elkaar te jagen, is een schending van het internationaal recht.

Pax Christi International veroordeelt het gebruik van buitensporig geweld en het beschieten van ongewapende Palestijnse burgers door het Israëlisch leger, en betuigt diepe droefheid over het verlies van onschuldige Palestijnse levens.

Op Pasen beschreef paus Franciscus het acties van Israël als “wonden van een voortdurend conflict dat de weerlozen niet spaart.”

Pax Christi International steunt de oproep van VN-secretaris-generaal Antonio Gutteres en andere wereldleiders voor een onafhankelijk en transparant onderzoek in de bloedige feiten van die dag. Pax Christi International betreurt ook het feit dat de VN-Veiligheidsraad er niet in geslaagd is Israëls gewelddadige acties te veroordelen.

H.B. Michel Sabbah, Latijnse patriarch emeritus van Jeruzalem en gewezen voorzitter van Pax Christi International, verklaarde op 31 maart 2018 dat “het Palestijnse volk vrede wil en rechtvaardigheid voor alle inwoners van het Heilige Land."

De tragische gebeurtenissen in Gaza wijzen ons opnieuw op de gevolgen van de afwezigheid van vrede tussen Israël en Palestina, en op de noodzaak om meer inspanningen te leveren om tot een vreedzame oplossing van het conflict te komen."

Brussel, 5 april 2018

Lees het originele statement (in het Engels)