Pax Christi op de VN-onderhandelingen voor een kernwapenverbod in New York | Pax Christi Vlaanderen

Pax Christi op de VN-onderhandelingen voor een kernwapenverbod in New York

Willem Staes, beleidsmedewerker Veiligheid en ontwapening bij Pax Christi Vlaanderen, is van 26 juni tot 7 juli 2017 in New York. Hij volgt er op het hoofdkwartier van de Verenigde Naties de historische onderhandelingen over een verbodsverdrag op kernwapens.

De onderhandelingen begonnen op 15 juni en sluiten op 7 juli meer dan waarschijnlijk af met een verdrag, zoals dat ook bestaat voor andere massavernietingswapens.
Lees de finale ontwerptekst voor het verdrag.

In dit YouTube-filmpje legt Willem uit wat zijn werk in New York precies inhoudt.

Willem Staes VN/New York

130 landen zitten aan tafel bij de onderhandelingen. België neemt niet deel, omdat het naar eigen zeggen vasthoudt aan een ‘progressieve benadering’.

De wereldvermaarde Chinese kunstenaar Ai Weiwei stak de VN-onderhandelaars alvast een hart onder de riem met een videoboodschap. Daarin zei hij: “Kernwapens kunnen de planeet misschien wel honderd keer vernietigen. Daar kun je maar een ding uit besluiten: ze moeten de wereld uit. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor deze mooie planeet, voor onze kinderen en voor de vele generaties na ons. Tenzij landen erin slagen kernwapens uit te bannen, gaan we een echte crisis en drama’s tegemoet. Dus: schiet in actie en verwijder alle kernwapens. Volledig en onvoorwaardelijk.”

Meer weten over de onderhandelingen en het verdrag?

Lees dan de blogpost van Willem Staes:

Lees de MO*-blogs van Willem:

Lees ook: