Pax Christi Peace Award 2018 voor No Boundaries Coalition uit Baltimore | Pax Christi Vlaanderen

Pax Christi Peace Award 2018 voor No Boundaries Coalition uit Baltimore

Op 15 september 2018 reikte Pax Christi International haar jaarlijkse Peace Award uit aan de No Boundaries Coalition uit Baltimore. De organisatie wordt geëerd om haar vastberaden, verbindende aanpak van racisme en uitsluiting.

De ceremonie had plaats in de historische Baltimore Basilica (Balitmore, Maryland), met een receptie in de St. Peter Claver Catholic Church, waar de organisatie haar wortels heeft. De No Boundaries Coalition werd opgericht in 2010 als een non-profitorganisatie. Zij had er toen de facto drie jaar van buurtfeesten en evenementen opzitten, die verschillende wijken en hun diverse bewoners in West-Baltimore met elkaar in contact brachten. De prioriteiten van No Boundaries zijn openbare veiligheid en goede toegang tot gezonde voeding. De organisatie richt voorts fora in waarop ambtenaren toelichtingen komen geven en verantwoording afleggen, en voert campagnes voor de registratie van kiezers. Het kantoor van No Boundaries is open voor het publiek. Er wordt ook aan dienstverlening gedaan: mensen kunnen er terecht voor hulp bij het zoeken naar een job, ondersteuning bij behandelingsprogramma's tot yoga- en zumbalessen.

No Boundaries nam het voortouw op het gebied van openbare veiligheid in de gemeenschap na de dood in 2015 van Freddie Gray, een jonge Afro-Amerikaan. Gray overleed aan letsels aan de ruggengraat nadat hij door de politie in een combi was weggevoerd. Na zijn dood kwam het tot gewelddadige rellen in de wijken. No Boundaries richtte daarop zgn. luisterruimtes in, ontmoetingsplekken waar inwoners en stadsambtenaren met elkaar in gesprek konden gaan. Het riep ook de West Baltimore Community Commission on Police Misconduct in het leven. Deze commissie verzamelt, documenteert en presenteert de verhalen van de bewoners over hun ervaringen met het optreden van de agenten van het Baltimore Police Department.

In 2016 publiceerde de commissie het rapport Over Policed Yet Underserved: The People's Findings Against Police Misconduct in West Baltimore, dat uiteindelijk werd geciteerd door het Amerikaanse ministerie van Justitie en bezorgd aan de Verenigde Naties.

"We bewonderen het moedige werk van de inwoners van West-Baltimore die, geconfronteerd met voortdurend systematisch racisme, economische uitsluiting en discriminatie, gezamenlijk de No Boundaries Coalition hebben opgericht”, zei Greet Vanaerschot, algemeen secretaris van Pax Christi International. “We eren hun vastberadenheid om hun kwetsbare gemeenschappen met een geweldloze aanpak om te vormen tot leefbare en veilige leefruimtes voor iedereen, over de raciale, klassen- en buurtgrenzen heen. De inspanningen van de No Boundaries Coalition om de waardigheid van de bevolking van West-Baltimore te bevorderen zijn een uitstekend voorbeeld van actieve geweldloosheid.”

In zijn wederwoord verzekerde Ray Kelly, CEO van de No Boundaries Coalition, de aanwezigen dat de organisatie zich blijft inzetten voor een wereld gebouwd op rechtvaardigheid en gemeenschapszin. "Ik hoop dat ik ieder van jullie kan inspireren om zijn stem te gebruiken en het platform te versterken. Niets is onmogelijk als je gepassioneerd en geëngageerd bent. Samen kunnen we de wereld aan. DIT is ons moment. We moeten alles doen wat we kunnen. Wie geen geld heeft, kan ons zijn tijd en zijn inzet schenken. Jouw energie is onze inspiratie. Wij Kunnen Beter, wij kunnen meer!”

Greet Vanaerschot reikte de Peace Award uit samen met de covoorzitters van Pax Christi International Kevin Dowling en Marie Dennis. Judy Goode van de Catholic Nonviolence Initiative en Sr. Patty Chappell, SNDdeN, executive director van Pax Christi USA spraken de vele genodigden toe.

De Pax Christi International Peace Award, opgericht in 1988, wordt gefinancierd door het kardinaal Bernardus Alfrink Peace Fund en eert personen en hedendaagse organisaties die vrede, gerechtigheid en geweldloosheid in verschillende delen van de wereld uitdragen en verdedigen.