Playback: na de training, de praktijk... | Pax Christi Vlaanderen

Playback: na de training, de praktijk...

'Als jongere wordt jullie stem niet altijd gehoord. Maar toch zitten jullie met heel veel verhalen, frustraties en dromen. Vandaag willen we hiernaar luisteren en ze voor jullie terugspelen” Cathia Verbakel, vrijwilligster U Move 4 Peace.

Met deze woorden ging op 21 februari 2018 in het stedelijk internaat van Gent aan de Pollepelstraat een sessie ‘playbacktheater’ van start. Het publiek bestond uit jongeren tussen de 12 en 18 jaar. Zij lopen school in één van de stadscholen en leven tijdens de week samen. Het werd een bijzondere avond, niet alleen voor de jongeren maar ook voor het U Move 4 Peace-team. Na een internationale training over playbacktheater, die plaatshad van 27 oktober tot 5 november in Nederland, gingen we nu ook in België met de methodiek aan de slag.

Maar wat is playbacktheater nu precies? Het is een vorm van participatief improvisatietheater, waarbij de verhalen uit het leven van het publiek voor hen worden ‘teruggespeeld’. Iedereen is immers een verzameling van verhalen, van belevenissen die hij of zij heeft meegemaakt. Ook de jongeren op een internaat dus. Samen beleven ze heel wat én worden ze geconfronteerd met uitdagingen. Tijdens deze avond bood UM4P hen om te beginnen een actief ‘luisterend oor’. En meer dan dat: door hun verhaal terug te spelen, konden de deelnemers het ook vanuit een ander perspectief bekijken. Daarnaast betekent playback ook gewoon: een fijn moment creëren, waarbij de internaatjongeren gezellig samen zijn en verhalen delen.

Wat volgde waren in de eerste plaats verhalen van intense vriendschap. Jongeren die met elkaar in conflict gingen maar toch hebben leren samenleven en sterke banden hebben gesmeed. De appreciatie voor elkaar was de rode draad van de avond. Grappige anekdotes over het leven op internaat passeerden vlot de revue.

U Move 4 Peace blikt terug op een succesvolle avond. Het was een eerste belangrijke ervaring, waaruit wij veel opvingen en leerden. Momenteel onderzoeken wij volop hoe de methodiek kan aangewend worden om met conflict en onrecht in onze maatschappij om te gaan. Wordt dus ongetwijfeld vervolgd…