Prison Theatre in Nijvel en Ittre | Pax Christi Vlaanderen

Prison Theatre in Nijvel en Ittre

U Move 4 Peace ging met Prison Theatre, participatief theaterwerk binnen de gevangenis, in op een vraag van La Touline, om een bijdrage te leveren in het kader van een re-integratietraject in de gevangenissen van Nijvel en Ittre.

La Touline, een organisatie voor slachtoffer- en daderbegeleiding uit Waals-Brabant, vroeg een interventie te doen in het kader van een re-integratietraject - 'Passerelle et Liberté - binnen de gevangenis van Nijvel en Ittre. Doel van het traject is gedetineerden voor te bereiden op het re-integreren in de samenleving na hun vrijlating. Dat gebeurt door hun hulpbronnen te onderzoeken, hun zelfvertrouwen te versterken, het activeren van hun creativiteit en op zoek te gaan naar concrete antwoorden voor hun toekomst.

U Move 4 Peace intervenieert met participatief theater om situaties na hun vrijlating te bekijken, bestaande gedragspatronen te bevragen en op zoek te gaan naar alternatieven. "Wat als iemand mij herkent op straat van mijn 'vroegere' leven?", "Wat als de werkgever vragen stelt over de leegte op mijn CV?", "Wat als ik een kennis van mijn slachtoffer op mij afkomt?", "Wat als een groep vrienden mij alcohol aanbieden en me kleineren als ik 'nee' zeg, omdat ik mij aan mijn 'voorwaarden' wil houden?".

Intussen heeft UM4P we in beide gevangenissen met in totaal 4 groepen gewerkt en wordt er bekeken om de samenwerking met La Touline te verduurzamen.