Prof. Tom Sauer: KBC geeft het voorbeeld tegen kernwapens | Pax Christi Vlaanderen

Prof. Tom Sauer: KBC geeft het voorbeeld tegen kernwapens

Het VN-Verdrag voor het Verbod op Kernwapens is een jaar oud. Het prille verdrag werpt nu al vruchten af. De Belgische regering houdt voorlopig de boot af. Tom Sauer schreef er een opiniestuk over in De Tijd.

 In juni 2018 liet België’s tweede grootste bank-verzekeraar KBC weten dat zij afziet van verdere investeringen in de kernwapenindustrie. In 2017 hadden ook het grootste Nederlandse pensioenfonds en een van de grootste Noorse pensioenfondsen al gemeld dat zij geen geld meer zullen steken in kernwapens. Al deze financiële instellingen noemden expliciet het VN-Verdrag dat Kernwapens Verbiedt (Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons) van 7 juli 2017 als een van de redenen voor desinvestering.

De Belgische overheid heeft daarentegen weinig boodschap aan het nieuwe verdrag. Ons land bleef weg van de onderhandelingstafel en schaart zich netjes achter de VS en de rest van de NAVO-partners, die menen dat het nieuwe VN-verdrag onverenigbaar is met de NAVO-verplichtingen en in de weg loopt van het Non-proliferatieverdrag (NPV), het ondertussen 50 jaar oude verdrag dat kernwapens een halt moet toeroepen. Ondertussen zijn er anno 2018, de wereld rond, nog altijd zo’n 15.000 kernwapens. Met alle gevolgen en risico's van dien.

De Belgische houding inzake kernwapens “gaat in tegen onze internationale juridische verplichtingen onder het NPV, maar ook tegen het regeerakkoord en tegen wat twee derde van de bevolking daarover denkt”, zegt prof. Tom Sauer (UA) in een opiniebijdrage in De Tijd. Hij noemt de stap van de KBC een voorbeeld. “De bank toont daarmee meer leiderschap dan onze politici. Als je onze politici laat doen, bestellen ze voor miljarden euro’s gevechtsvliegtuigen met illegale kernwapens. Ze moesten zich schamen”, schrijft Sauer.

Lees zijn volledige bijdrage op de website van De Tijd.

tom sauer

Lees ook:

Illustratie: PAX Nederland