Q&A: ESCALATIE VAN GEWELD IN ISRAËL EN PALESTINA | Pax Christi Vlaanderen

Q&A: ESCALATIE VAN GEWELD IN ISRAËL EN PALESTINA

 

De golf van geweld die Israël en de Palestijnse gebieden sinds begin oktober 2015 overspoelt, richtte de schijnwerpers opnieuw op het Israëlisch-Palestijns conflict. Dit is de sterkste escalatie sinds de Gaza-oorlog in 2014. Palestijnse individuen vallen Israëlische burgers aan, veelal met messen. Gewapende groeperingen steunen deze aanvallen. De Israëlische veiligheidsdiensten gebruiken extreem geweld tegen Palestijnse betogers en beschermen hen niet tegen het geweld van Israëlische kolonisten.

Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen veroordelen alle aanvallen op burgers. Geweld tegen burgers kan nooit gerechtvaardigd zijn voor politieke doelstellingen of veiligheid. Enkel het respect voor het internationaal recht door alle partijen kan een einde stellen aan de huidige golf van geweld.

Brigitte Herremans, beleidsmedewerker Israël en de Palestijnse Gebieden van Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen, geeft achtergrondinformatie bij het opflakkerend geweld van de laatste weken, en roept de Europese Unie op tot meer engagement in verband met de problematiek.

Brigitte Herremans sprak op 13 oktober 2015 over het oplaaiend geweld met Ruth Joos in het programma Nieuwe feiten op Radio 1. Beluister de bijdrage.

Mail: brigitte.herremans@broederlijkdelen.be
Facebook: Brigitte Herremans
Twitter: @Briherremans