Rapport: Belgische banken investeren miljarden in de kernwapenindustrie | Pax Christi Vlaanderen

Rapport: Belgische banken investeren miljarden in de kernwapenindustrie

Een nieuw rapport van de Belgische Coalitie tegen Kernwapens met FairFin en Bankwijzer.be geeft een gedetailleerd beeld van de investeringen van Belgische banken in de kernwapenindustrie. Het rapport doet ook enkele aanbevelingen aan de banken, om een transparant beleid te hanteren en publiek te maken.

Uit het rapport Investeer niet in de bom! - met onderzoek gebaseerd op het internationaal rapport Don't Bank on the Bomb 2018 van PAX en ICAN - blijkt dat BNP Paribas bijna 9 miljard dollar investeert in kernwapenproducenten. Hiermee is ze de grootste investeerder onder banken actief in België. Deze investeringen betreffen de 20 grootste kernwapenproducenten van de wereld. BNP Paribas haalt ook een zwakke score voor haar beleid op het vlak van investeringen in kernwapens.

Deutsche Bank had tot voor kort iets meer dan 7 miljard dollar geïnvesteerd in 17 kernwapenbedrijven. De bank heeft echter haar beleid recent verstrengd, al blijven er nog achterpoortjes open. ING heeft meer dan 900 miljoen dollar bij 7 kernwapenproducenten en een matig beleid.

Heel positief is dat KBC sinds 1 juli 2018 haar uitsluitingsbeleid scherp heeft bijgesteld wat betreft kernwapens. Een groot deel van de wapenproducenten werden daarenboven op haar publieke blacklist gezet.

Asset managers Degroof Petercam, Delen Private Bank en Treetop Asset Management investeren eveneens. Zij beschikken daarenboven niet over een publiek beleid. Delen Private Bank zou haar investering ondertussen wel hebben verkocht, net als Degroof Petercam voor een deel.

Bij Belfius, Argenta, vdk bank, Van Lanschot en Triodos tenslotte werden geen financieringen gevonden. Belfius beschikt echter momenteel over een matig beleid, wat risico’s met zich mee brengt.

In het rapport wordt banken aanbevolen om een duidelijk en ondubbelzinnig beleid te hanteren en publiek te maken, alsook een lijst met uitgesloten bedrijven. De Belgische overheid wordt aangespoord om de wet die financiering van controversiële wapens verbiedt uit te breiden naar kernwapens, en om haar verantwoordelijkheid te nemen als belangrijke aandeelhouder van BNP Paribas en Belfius om de banken aan te sporen tot een meer ethisch beleid en investeringen.

Vanaf woensdag kunnen klanten van BNP Paribas en andere bezorgde burgers en organisaties een klachtenbrief sturen via deze pagina.

De Belgische Coalitie tegen Kernwapens is een samenwerkingsverband tussen verschillende Vlaamse en Franstalige vredesorganisaties. Kernleden zijn Pax Christi Vlaanderen, Vrede vzw, CNAPD (Coordination Nationale d’Action pour la Paix et la Démocratie), ABVV/FGTB, Activisme_be, Agir Pour La Paix, Artsen Voor Vrede, Beweging.net/MOC, Climaxi, Greenpeace Belgium, Links Ecologisch Forum, Masereelfonds, Mouvement Chrétien Pour la Paix en VRAK.

Lees ook: Actiedag bij BNP Paribas