Recensie: Congo’s gewelddadige vrede | Pax Christi Vlaanderen

Recensie: Congo’s gewelddadige vrede

Kris Berwouts' sterke analyse van de politieke impasse en het oplaaiende geweld in een land 80 keer groter dan België.

Afrikanist Kris Berwouts is een van de meest gewaardeerde Congokenners in België. Hij behandelt zowel de politieke vraagstukken in de hoofdstad Kinshasa als de veiligheidsvraagstukken in het oosten van het land, en analyseert de verwevenheid tussen beide. Berwouts wijdt een belangrijk deel van zijn werk aan conflicten in de Kivu.

In Congo’s gewelddadige vrede behandelt hij (grond)oorzaken van het geweld daar: de ontmanteling van de staat onder toenmalig president Mobutu, de negatieve impact van het beleid van buurland Rwanda, de strijd om de controle op de grondstoffen en de lokale spanningen rond identiteit en grond. Hij illustreert de complexiteit van conflicten en doorbreekt de simplismen die we al te vaak horen en lezen in massamedia.

De aanleiding voor het schrijven van dit boek is de crisis rond de gewapende rebellengroep Mouvement du 23 Mars (M23) in 2012, die honderdduizenden mensen op de vlucht joeg. Berwouts beschrijft hoe deze crisis heeft aangetoond dat het Westen, en dus ook België, geen voortrekkersrol meer speelt in het Congodossier. Volgens Berwouts hebben Afrikaanse spelers als Angola en Zuid-Afrika vandaag meer impact op het regime van Joseph Kabila.

Met Congo’s gewelddadige vrede ontrafelt auteur Berwouts de complexiteit van een land 80 keer groter dan België. Het boek is een aanrader voor wie de huidige politieke impasse en het oplaaiende geweld wil begrijpen. Het is een boeiende synthese van het geweld en de moeizame zoektocht naar vrede de voorbije 25 jaar, aangevuld met analyses van een internationaal gerenommeerde expert met een indrukwekkend netwerk. (nadia nsayi)

Kris Berwouts, Congo’s gewelddadige vrede, 2017, EPO, 223 blz.

Deze recensie verscheen in Koerier 1/2018, januari-februari 2018