Recensie: Het geluid van de stilte. Een boek over pesten, vriendschap en dromen | Pax Christi Vlaanderen

Recensie: Het geluid van de stilte. Een boek over pesten, vriendschap en dromen

Boeiend vertelde jeugdroman van Filip Plompen in dagboekvorm, over pesten en opgroeien in moeilijke (familie)situaties.

Het geluid van de stilte is een jeugdroman, maar toen ik het boek begon te lezen, kon ik het nog moeilijk opzij leggen. Een vlot en spannend verhaal, dat zich op herkenbare plaatsen afspeelt in de stad Antwerpen.

Hoofdfiguur is Nick, een 17-jarig meisje dat gepest wordt op school. Welke gevolgen dit voor haar heeft qua gevoelens en verlies van eigenwaarde wordt helder weergegeven. Ook cyberpesten komt aan bod. Het belang van ouders waarbij je terecht kan en die niet opgeslorpt worden door hun eigen problemen, komt eveneens goed uit de verf. Wat één en later meerdere vrienden en vriendinnen betekenen, wordt duidelijk wanneer zij besluiten te helpen bij de oplossing van het pestprobleem op school.

Het boek is in dagboekvorm geschreven en ‘tijd’ is een belangrijke factor in het verhaal. Ik denk dat deze roman jongeren zeker zal aanspreken.

Paul Smeyers, pedagoog en onder meer gewoon hoogleraar voor Wijsgerige Pedagogiek en Onderwijsresearch aan de universiteit van Gent en de KU Leuven, schrijft het volgende over dit boek: “Het geluid van de stilte is een must read voor iedereen vanaf 14 jaar. Oproep aan alle ouders: koop dit en laat het lezen door je zoon of dochter.” (Frieda Himpe)

Filip Plompen, Het geluid van de stilte. Een boek over pesten, vriendschap en dromen, Beefcake Publishing, Gent, 2018, 65 blz.

Deze recensie verscheen in Koerier 1/2019 - januari-februari 2019