Recensie: Inaya. Brief aan mijn kind | Pax Christi Vlaanderen

Recensie: Inaya. Brief aan mijn kind

Politiek filosoof en jongerenwerker Bleri Lleshi's inspirerende boodschap van engagement, zorgzaamheid, rechtvaardigheid en verbondenheid aan zijn ongeboren kind.

Inaya is de naam van het eerste kind van schrijver en Brusselse jongerenwerker Bleri Lleshi en zijn Belgisch-Turkse echtgenote. In ‘Brief aan mijn kind’ richt hij zich op een tedere manier tot zijn (nog ongeboren) dochter.

In deel 1 vertelt Lleshi over de wereld waarin zij zal geboren worden en kaart hij maatschappelijke thema’s zoals jongeren, onderwijs, mensen zonder papieren en werkgelegenheid aan. Hij uit zijn bezorgdheid over de toename van populisme in Europa en de Verenigde Staten. Toch krijgt de lezer ook een portie hoop mee (deel 2).

De auteur schrijft over inspirerende initiatieven van burgeractivisme zoals de Women’s March als protest tegen president Donald Trump. Hij bespreekt figuren zoals Molenbekenaar Mohamed El Bachiri, die een sterke indruk maakte op hem door haat te beantwoorden met liefde.

‘Brief aan mijn kind’ is ook een verhaal over de roots, de kindertijd en de band van Lleshi met zijn familie in Albanië (deel 3). Zijn beslissing om naar België te komen en zijn ‘integratie’ (hij noemt het liever ‘engagement’) tonen de uitdagingen van een migrant om de weg te vinden in een nieuwe samenleving waar vooroordelen, racisme en discriminatie een feit zijn. Toch is Lleshi ervan overtuigd dat diversiteit een rijkdom is, kan en moet zijn. Er is voor hem geen andere keuze dan samen te bouwen aan een toekomst, ongeacht religieuze en culturele afkomst.

In het laatste deel geeft de auteur zijn visie op een betere en vreedzame samenleving. Hij benadrukt het belang van waarden zoals zorgzaamheid, rechtvaardigheid en verbondenheid. ‘Brief aan mijn kind’ is meer dan een verhaal van een jonge vader aan zijn dochter. Het is ook een boodschap aan de lezer, ouder én kind, om zich te engageren in collectieve burgerinitiatieven. Lleshi’s positieve stem en zijn geloof in de liefde zijn een noodzaak in deze angstige en polariserende tijden.(Nadia Nsayi)

Deze recensie verscheen in Koerier 3/2017, mei-juni 2017

Bleri Lleshi, Inaya. Brief aan mijn kind, EPO, 2017, 211 blz.