Recensie - Positief agressief – Hoe woede benutten? | Pax Christi Vlaanderen

Recensie - Positief agressief – Hoe woede benutten?

Verfrissende kijk door Marjan Gryson en Veerle De Waele op agressie, en op oplossingsgericht werken rond agressie in detentie.

Dit boek biedt een verfrissende en goed onderbouwde kijk op dat fenomeen dat we allemaal kennen, en voelen: agressie. In plaats van agressie in de hoek de plaatsen waar de klappen vallen, geeft het boek onder meer een methode weer waarmee je de kracht die in agressie zit kan transformeren tot iets positiefs.

Auteurs Marjan Gryson en Veerle De Waele zijn beiden actief binnen de vzw Touché. Gryson is mede-oprichter. De vzw werkt al meer dan tien jaar oplossingsgericht rond agressie in gevangenissen.

Positief agressief – Hoe woede benutten? biedt aan de ene kant een ruim theoretisch kader over agressie, aan de andere kant legt het de focus op oplossingsgericht werken en op het snijvlak tussen de twee. Dankzij hun jarenlange ervaring kunnen de auteurs hun theorie doorspekken met concrete handvaten, voorbeelden uit de praktijk en getuigenissen. Hun boek beschrijft stap voor stap het traject dat begeleiders van Touché afleggen met gedetineerden.

In het laatste deel gaat Positief agressief dieper in op de manieren waarop je bepaalde contexten, zoals het gevangeniswezen, maar ook de samenleving, het best organiseert en benadert om agressie positief te benutten.

Een absolute aanrader voor wie eens met een andere blik naar agressie wil kijken. In ieders belang. (olivier forges)

Marjan Gryson en Veerle De Waele, Positief agressief  – Hoe woede benutten?, Lannoo Campus, 2017, 189 blz.

Deze recensie verscheen in Koerier 2/2018, maart-april 2018.