Recensie: Tot hier en niet verder! | Pax Christi Vlaanderen

Recensie: Tot hier en niet verder!

Een moeilijk onderwerp bespreekbaar maken voor kinderen. Niet gemakkelijk, maar wonderwel gelukt in dit boek.

Grenzen: we zien ze in het journaal bij de vluchtelingenproblematiek, maar ook hier hebben kinderen te maken met grenzen. Een interessant onderwerp dus, dat in dit boek origineel én met humor wordt aangepakt.

Een soldaat heeft van zijn generaal de opdracht gekregen de toegang tot de rechterbladzijde te bewaken en leeg te houden. Langs de linkerzijde komt er steeds meer en meer volk. De druk stijgt. Tot er plots een bal rolt naar de rechterzijde en eerst één en dan steeds meer en meer mensen de grens oversteken. Spannend, zeker wanneer de generaal dit opmerkt en met zijn leger tussenbeide komt. Maar wie wordt de held van het verhaal? Dat moet je zelf lezen.

De illustraties, gemaakt met viltstift, tonen duidelijk de karakters en gevoelens van de personages en zij hebben elk een eigen naam, evenals de dieren. Vergelijk ook eens de eerste twee en laatste twee schutbladen: er is heel wat gebeurd in de tijd bij het wachten aan de grens!

De illustraties spelen een belangrijke rol, want veel wordt niet uitdrukkelijk verbaal gezegd, maar moet je afleiden uit de tekeningen, analyseren en vergelijken.

Het boek is geschikt om voor te lezen voor kleuters vanaf 4 jaar en kan ook bij iets oudere kinderen gebruikt worden om te praten over grenzen: fysieke en andere… (Frieda Himpe)

Deze recensie verscheen in Koerier 3/2016, mei 2016.

Isabel Minhos Martins (auteur) en Bernardo P. Carvalho (illustrator), Tot hier en niet verder!, Gottmer Uitgevers Groep BV in Haarlem (Nederland), 2015, niet gepagineerd