Recensie: Vluchten hoeft niet meer | Pax Christi Vlaanderen

Recensie: Vluchten hoeft niet meer

Dit boek is een neerslag van een tiental gesprekken die journalisten Joost Devriesere en Jessica Dobbelaere voerden met – zoals de ondertitel aangeeft – “vluchtelingen en de mensen die hen helpen”.

Hoe is het om als vluchteling aan te komen in België en om er de eerste stappen te zetten naar integratie? Hoe zijn de ervaringen van vluchtelingen met vrijwilligers en professionals die zich dag in dag uit voor hen inzetten, en omgekeerd?...

Leerkrachten, een politica en de woordvoerster van Vluchtelingenwerk Vlaanderen verduidelijken wat er gedaan wordt voor nieuwkomers maar leggen ook enkele pijnpunten bloot. De inzet van vele vrijwilligers verzacht hier en daar de pijn. Sommige geïnterviewden helpen in kampen op de Balkanroute of in Duinkerken, anderen (o.a. Devriesere zelf) stapten mee in een lokaal buddyproject.

In buddyprojecten maakt een Belg via vele gesprekken en samen dingen doen een vluchteling wegwijs in onze samenleving. De getuigenis van Devriesere biedt een genuanceerde en authentieke inkijk in een ontmoeting tussen een Iraakse vluchteling en een Kortrijkse Belg. Ze worden van onwennige vreemden verbonden voetbalkameraden.

Dit boek leest vlot en neemt je mee in de dagdagelijkse realiteit van vluchtelingen, bekeken en ervaren via de ogen en oren van de vluchtelingen zelf en van de Belgen die hen te hulp kwamen. Het persoonlijke wordt in enkele bijdragen maatschappelijk en politiek opengetrokken. Dat mag in dezen niet uit het oog verloren worden. (olivier forges)

Deze recensie verscheen in Koerier 6/2016, november 2016.

Joost Devriesere en Jessica Dobbelaere, Vluchten hoeft niet meer, Houtekiet, 2016, 263 blz.