Recensie: We nemen het heft in handen | Pax Christi Vlaanderen

Recensie: We nemen het heft in handen

Yasmien Naciri werpt een kritische blik op hoe onze samenleving omgaat met diversiteit en de discriminatie en uitsluiting die daarmee vaak gepaard gaan.

Ondernemer en marketeer Yasmien Naciri (°1991) neemt duidelijk het heft in handen. Ze schrijft een column voor De Morgen, treedt regelmatig op in het tv-programma De Afspraak en toert Vlaanderen rond om te spreken over diversiteit en ondernemerschap. Bovendien richtte ze de hulporganisatie Amana vzw en de Antwerpse jeugdwerking Fleks op. In We nemen het heft in handen geeft ze haar kijk op armoede, arbeidsmarkt en media.

Ze gaat uitgebreid in op de uitdagingen voor het onderwijs en het samen-leven. Naciri is kritisch over hoe onze samenleving omgaat met diversiteit. Ze deelt met de lezer wat onderzoek bevestigt: te veel mensen worden structureel uitgesloten omwille van hun afkomst, huidskleur en religie. De problemen zijn gekend, maar de echte oplossingen blijven uit of beleidsmaatregelen worden te traag in/uitgevoerd. Toch is haar boek ook een verhaal over hoop. Want Naciri staat symbool voor een opkomende nieuwe generatie die diversiteit als een onomkeerbare realiteit ziet en het als een rijkdom omarmt. Zij is één van die jonge burgers (met vreemde roots) die zich engageren voor een meer inclusieve en diverse samenleving. Jonge mannen en vrouwen die het heft in handen nemen. (Nadia Nsayi)

Yasmien Naciri, We nemen het heft in handen, Polis, 2018, 142 blz.

Deze recensie verscheen in Koerier 6/2018 - november-december 2018.