Recensie: ZWART | Pax Christi Vlaanderen

Recensie: ZWART

Hoe is het om als zwarte in een witte wereld te leven? Twintig Nederlandstalige auteurs met Afrikaanse roots geven hun ervaringen en visie weer.

Nozizwe Dube, Dalilla Hermans, Sabrine Ingabire, Olivia Rutazibwa. Dit zijn een paar namen van de Belgen met Afrikaanse roots die hun verhaal delen in dit boek. Zwart is een samenstelling van twintig Nederlandstalige Afro-Europese schrijvers uit België en Nederland. De auteurs hebben een ander thuisland, taal of religie maar ze delen hun band met Afrika, het continent dat zij of hun (voor)ouders hebben (moeten) verlaten.

Het boek is een literaire expressie van een nieuwe generatie vrijgevochten en geëngageerde Afro-Europanen, onder wie Vlamingen van Afrikaanse afkomst. Een generatie die voluit haar hybride identiteit zoekt, erkent en omarmt. Het boek geeft aan de hand van (non) fictieverhalen toegang tot de leef- en denkwereld van zwarte mensen. Hoe is het om jouw thuisland te verlaten voor een nieuw thuis? Hoe beleven zij vooroordelen en racisme? Hoe is het om als zwarte in een witte wereld te leven?

Zwart is een boek door zwarte auteurs maar niet enkel voor een zwart lezerspubliek. Het is ook nodige lectuur voor de blanke lezer die het huidige dekolonisatiedebat wil begrijpen, zowel over de onderwerpen die aan bod komen als de actoren die een voortrekkersrol spelen. (Nadia Nsayi)

Vamba Sherif en Ebissé Rouw (samenstelling), ZWART – Afro-Europese literatuur uit de lage landen, Atlas Contact, 2018, 208 blz.

Deze recensie verscheen in Koerier 5/2018 - september-oktober 2018