Recensie: Zwijg allochtoon! | Pax Christi Vlaanderen

Recensie: Zwijg allochtoon!

Kritische blik op onze gespleten samenleving van Rachida Lamrabet, en tevens een oproep om ondanks meningsverschillen het debat aan te gaan.

Juriste, schrijfster en kunstenares Rachida Lamrabet schreef dit boek na haar ontslag bij het Interfederaal Gelijkekansencentrum UNIA in maart 2017. Dat ontslag hield onder meer verband met een interview in Knack, waarin Lamrabet – ten persoonlijken titel – zei dat ze “niet voor de boerka is, maar ook niet voor een boerkaverbod”. Al snel werd in de media erg verontwaardigd gereageerd, ook door politici zoals staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA).

In Zwijg allochtoon! komt Lamrabet terug op haar artistiek project Deburkanisation, waarop ze uiteindelijk werd afgestraft. Op vraag van de KVS en het Goethe Instituut van Washington maakte ze een videokunstwerk over het thema ‘privacy’. Lamrabet gaf het woord aan een gesluierde vrouw en wilde een debat op gang brengen over mensenrechten, vrijheid en het vrouwenlichaam als inzet van de strijd om vrijheid. Op treffende wijze illustreert ze hoe de vrijheid van meningsuiting gepaard gaat met een dubbele standaard in een superdivers Vlaanderen. Mensen met een migratieachtergrond kunnen veel minder een beroep doen op die vrijheid wanneer ze een ‘afwijkende’ mening hebben die tegen de mainstream ingaat. “De ruimte voor hatespeech, racisme en islamofobie wordt steeds groter, terwijl meningen die daar tegenin gaan, die nuanceren of kaderen, verdrukt worden”, zegt Lamrabet.

Zwijg allochtoon! is een boek met een erg kritische blik op onze samenleving die transformeert en waarin een groep ‘autochtonen’ hun machtspositie hardnekkig proberen te behouden en waarin een groep ‘allochtonen’ moeizaam hun plaats proberen veroveren én hun stem laten horen. Tegelijk is het ook een oproep om ondanks de meningsverschillen het debat aan te gaan en elkaar vooral niet het zwijgen op te leggen. (nadia nsayi)

Rachida Lamrabet, Zwijg allochtoon!, EPO, 2017, 170 blz.

Deze recensie verscheen in Koerier 1/2018, januari-februari 2018