Religieuze leiders en politici roepen op tot kernwapenvrije wereld | Pax Christi Vlaanderen

Religieuze leiders en politici roepen op tot kernwapenvrije wereld

Religieuze leiders, parlementsleden en burgemeesters uit 43 landen overhandigden op 28 september een gezamenlijke verklaring over een kernwapenvrije wereld aan de voorzitter van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Onder de Belgische ondertekenaars bevinden zich Dirk Van der Maelen (SP.A), Meryem Almaci (Groen) en Jan Durnez (CD&V). De verklaring roept wereldleiders op onderhandelingen te starten om een ‘kernwapenconventie of –kaderwerk dat kernwapens elimineert” te creëren.

De idee van een internationaal verbodsverdrag op kernwapens wordt gesteund door VN-Secretaris-generaal Ban Ki Moon. 117 landen tekenden de afgelopen maanden ook de “Humanitaire Belofte”, een tekst die oproept om dergelijke onderhandelingen op te starten. Deze actie wordt gecoördineerd door de Internationaal Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN), een internationaal netwerk waarvan ook Pax Christi Vlaanderen lid is.

Religions for PeaceMayors for Peace en Parliamentarians for Nuclear Non-proliferation and Disarmament namen op hun beurt het initiatief voor de gezamenlijke verklaring van religieuze leiders en politici. Wereldwijd is er dus sprake van een duidelijke nieuwe dynamiek tot nucleaire ontwapening.

Nieuwe concrete stappen om tot een kernwapenvrije wereld te komen zijn broodnodig: kernwapens kosten jaarlijks 100 miljard dollar (geld dat veel nuttiger besteed kan worden aan de bestrijding van armoede en klimaatverandering), terwijl het gevaar op een nucleaire catastrofe (bewust of accidenteel) reëel blijft. Dat werd nog eens benadrukt door Kazumi Matsui, de burgemeester van Hiroshima: ‘de ervaring van Hiroshima herinnert ons waarom kernwapens afgeschaft moeten worden. Iedereen kan een Hibakusha (nucleair slachtoffer) worden zolang kernwapens bestaan.’