Save the date: 24 uur Wakker voor Vrede - 3 & 4 november | Pax Christi Vlaanderen

Save the date: 24 uur Wakker voor Vrede - 3 & 4 november

Op zaterdag 3 en zondag 4 november 2018 sluit ‘Wakker voor Vrede’ vier jaar Vredeswakes Langemark af met een groots ‘orgelpunt’. 24 uur lang wordt het centrum van Langemark een oefenterrein voor de vredeskunst.

Na twaalf intense vredeswakes met boeiende en beklijvende  lezingen, getuigenissen, statements, acties en veel muzikaal schoons, orchestreert Wakker voor Vrede het slotstuk van de herdenkingen van Wereldoorlog I. Op 3 en 4 november zijn tal van bekende en minder bekende vredeskunstenaars en –activisten present tijdens huiskamergesprekken, een concert, een nacht van vrede, ateliers en de vredeswake. Er worden gasten verwacht uit binnen- en buitenland. De komende weken wordt nog hard gesleuteld aan het programma. Na afloop van de vredeswake ‘VREDE maak je SAMEN maak je VREDE’ op 27 mei, lichtten de organisatoren exclusief een tipje van de sluier.

In 25 Langemark-Poelkapelse huiskamers zal een centrale gast getuigen over haar/zijn bezieling in het bijzondere (vredes)werk dat zij/hij doet. De eerste namen liggen vast. Reportagemaakster Lidewij Nuitten, bekend van Iedereen Beroemd, leerde op een unieke manier haar Brusselse buren kennen en ontdekte zo de waarde van echt contact. Hans Claus is een gevangenisdirecteur met een missie. Hij zet een nieuw model voor detentie in de steigers. Ook Abdulazez Dukhan, een jonge Syrische vluchteling, wil het verschil maken met zijn facebookpagina ‘Through Refugee Eyes’. Arts Zonder Grenzen Reginald Moreels is op zijn 68ste nog altijd een gedreven oorlogschirurg. Het beloven inspirerende ontmoetingen te worden in de huiskamers, waaraan telkens max. 12 personen kunnen deelnemen.

Op zaterdagavond vindt een bijzonder concert plaats. ‘The Sound of Peace’ plaatst met de groepen Refugees for refugees en Voxtra muzikanten en zangers uit alle windstreken op het podium. Meteen een verwijzing naar de vele nationaliteiten die 100 jaar geleden aanwezig waren in de Westhoek. Tijdens de ‘Nacht van Vrede’ kan iedereen (een deel van) de nacht doorbrengen rond een groot vredesvuur.

Na het vredesontbijt op zondagmorgen start een 15-tal ateliers waarin deelnemers de vredeskunst kunnen beoefenen. Er zijn lezingen en gesprekken, met onder meer directeur Christophe Busch van Kazerne Dossin Mechelen. De zondagse eucharistieviering zal helemaal in het teken van vrede staan. In tal van belevingsateliers komen jong en minder jong aan hun trekken. Zo is er een circusworkshop voor kinderen, een graffitiworkshop voor jongeren, initiatie tango, een vluchtelingenspel…

’s Middags is er een eerlijk buffet. Om 15 u. vindt de grote vredeswake plaats. Gasten uit binnen- en buitenland zullen oproepen tot het versterken van ieders inzet voor vrede. Wakker voor Vrede verwacht onder meer een prominente vredesstem uit Duitsland.

Deelnemers kunnen een keuze maken uit het aanbod, maar ook 24 uur lang meedoen. Het volledige programma en alle praktische info zullen vanaf 1 augustus online staan op www.wakkervoorvrede.be. Eind augustus verschijnt de programmabrochure.

Maak dus alvast wat ruimte vrij in je agenda voor dit grote slotevent!