Schrijf je in: Internationale Training "Playback Theatre" | Pax Christi Vlaanderen

Schrijf je in: Internationale Training "Playback Theatre"

"We bestaan uit verhalen"

"Onze identiteit bestaat uit de verhalen die we onszelf vertellen"

"Verhalen kunnen de wereld veranderen"

Persoonlijke verhalen en dominante discours in de samenleving via participatief theater en terugspeeltheater.

Internationale training “Playback Theatre”

Van vrijdag 27 oktober tot maandag 6 november 2017 organiseert U Move 4 Peace in het Nederlandse Woerden een internationale training Playback Theatre.

Playback Theatre is een vorm van participatief improvisatietheater, waarbij de verhalen uit het leven van mensen de rode draad vormen. Iedereen is een verzameling van verhalen, van belevenissen die hij of zij heeft meegemaakt.

De internationale training met (toekomstige) jongerenwerkers, activisten en vrijwilligers uit België, Nederland, Tsjetsjenië (Russische Federatie) en Israël/Palestina focust op hoe deze methode kan ingezet worden in gemeenschaps- en samenlevingsopbouwend werk en vredeswerk met jongeren. Hoe kunnen verhalen mensen bij elkaar brengen? Wat is hun kracht om (conflict)situaties met een andere blik te bekijken en positieve sociale verandering te brengen?

In deze participatieve training werken we met verhalen van de deelnemers zelf. Ze leren elkaar en elkaars cultuur en samenleving kennen via deze verhalen. Die zetten hen op weg naar een doorleefde interculturele ontmoeting. De verhalen worden opgehangen aan enkele grote thema’s: activisme en weerbaarheid, dominante verhalen in de samenleving en hun impact op onze levens, gender en interculturaliteit.

Trainer

De training wordt gegeven door de Duits-Boliviaanse theatermaker Hjalmar Jorge Joffre-Eichhorn, een doorgewinterde expert in diverse vormen van participatief theater. Hij ondersteunde onder meer beginnende groepen in Afghanistan en Oekraïne, gaf wereldwijd trainingen en is een gediplomeerd Playback Theatre-beoefenaar.

Bekijk z’n inspirerende MaD-Talk uit 2012: http://bit.ly/2w2dn8o.

Je krijgt …

 • Een bad in een methode die wereldwijd ingezet wordt door groepen in heel diverse settings en die telkenmale zijn effectiviteit bevestigd.
 • Een internationaal gewaardeerde trainer met een ruime expertise in diverse contexten en landen.
 • Een onvergetelijke interculturele ervaring en leert onder meer de leefwereld van Tsjetsjenen, Israëlisch en Palestijnen beter kennen.
 • Een kader en ondersteuning om na de training meteen de methode in de praktijk te brengen.

We verwachten …

 • Een open enthousiaste geest om met internationaal gezelschap verhalen te delen.
 • Enige ervaring in het werken met participatief theater.
 • Deelname voorbereidingsdag Belgische groep. Datum, in oktober, wordt gepland in overleg met de deelnemers.
 • De vaardigheden die je verwerft zet je in het volgende werkjaar in diverse initiateven met U Move 4 Peace die je samen met je mede-deelnemers plant. Van belang is onder meer het bekendmaken van de kracht van de methode door gerichte acties naar jongeren(organisaties).

Praktisch

 • Locatie: Woerden, Nederland
 • Data: Vrijdag(avond) 27 oktober 2017 – Maandag(ochtend) 6 november 2017.
 • Deelnemersprijs: 250 (incl. transport vanaf Antwerpen, verblijf en maaltijden)
 • Info & inschrijvingen: olivier@um4p.be