Slot Vredeswakes Langemark: 24 uur Wakker voor Vrede! | Pax Christi Vlaanderen

Slot Vredeswakes Langemark: 24 uur Wakker voor Vrede!

Op zaterdag 3 en zondag 4 november 2018 sluit ‘Wakker voor Vrede’ vier jaar Vredeswakes Langemark af met een groots ‘orgelpunt’: 24 uur wakker blijven voor vrede.

24 uur wakker blijven voor vrede. 24 uur lang de vredeskunst beoefenen. Dat doen we op 3 en 4 november 2018 in Langemark, het dorp dat in november 1918 een woestenij was, na vier lange jaren van ongenadig oorlogsgeweld. 100 jaar later wordt het een oefenterrein voor vrede, na vier jaar waarin 12 vredeswakes duizenden mensen in beweging brachten ‘om vrede’.

Dit gebeuren is opgebouwd rond vijf vaardigheden om vredeskunstenaar te worden. 

 hoe word je vredeskunstenaar

Lees hier meer over deze vaardigheden.

Op het programma staan:

(Klik op een activiteit en schrijf je in. Alles is gratis behalve het concert en het eten)

Op 3 november:

 • 26 huiskamergesprekken: van 17 – 19 u. Aan 26 tafels in evenveel gastvrije huiskamers in Langemark-Poelkapelle kunnen telkens max. 12 gasten aanschuiven voor een ontmoeting en gesprek met de centrale gast van hun keuze. Bij inschrijving ontvang je de gegevens over de precieze locatie van de huiskamer. We verwachten de deelnemers aan een huiskamergesprek om 16.45 u. op de juiste locatie.
  Deelnemen is gratis, maar inschrijven vooraf verplicht. Wie inschrijft, engageert zich ook om aanwezig te zijn. Wie op het laatst toch verhinderd zou zijn, vragen we om te verwittigen (contactinfo in kaderstukje onderaan): zo kan de vrijgekomen plaats misschien nog ingenomen worden door kandidaten die de boot misten.  

 • Het concert The Sound of Peace met Refugees for Refugees en Voxtra: om 20.30 u. stipt. Het concert brengt zangers en muzikanten uit alle windstreken samen op één podium. Wakker voor Vrede nodigt twee top-ensembles uit om The Sound of Peace te verklanken: Refugees for Refugees en Voxtra. Ze komen allebei uit de stal van de Brusselse vzw Muziekpublique. Voor het concert in Langemark bundelen beide groepen de krachten. Enkele poëtische momenten zullen de avond een extra dimensie geven. The Sound of Peace zal in elk geval hoopvol klinken. Hier vind je meer info en kan je kaarten bestellen

In de nacht van 3 op 4 november:

 • De nacht van vrede: van 3 november om 22 u. tot 4 november om 7 u. Wakker blijven voor vrede… Nabij de Duitse begraafplaats – één van de meest iconische rustplekken van de Eerste Wereldoorlog – staat sinds 2016 ook een nieuw vredesmonument. Op het open terrein tussen beide in, branden de hele nacht lang vredesvuren. Iedereen kan op elk moment aansluiten om (een deel van) de nacht mee te maken. Er zijn vier ‘sterke momenten’ en een rode draad.
  Er zijn getuigenissen, er is muziek, er is stilte. En er is verbondenheid met zoveel mensen voor wie aan de nacht geen einde lijkt te komen.

op 4 november

 • 15 ateliers: van 10.30 – 12.30 u (let op: een aantal uitzonderingen). Een atelier is een werk-plaats. In 15 ateliers zullen we werken aan en ons (verder) bekwamen in de vijf vredes-vaardigheden.
  Je kan een keuze maken tussen enerzijds tien DOE- EN BELEVINGSATELIERS, waar oefening, training en beleving de kernwoorden zijn. Experts en gepassioneerde mensen begeleiden je. Een aantal van die ateliers richt zich (ook) naar kinderen en jongeren.
  Anderzijds kan je ook kiezen voor één van de vijf VERDIEPENDE ATELIERS, met focus op kennis en inzicht rond actuele thema’s. Hier delen gedreven sprekers hun expertise, ervaring en overtuiging en gaan ze graag met jou in gesprek.
  Deelnemen is gratis, maar inschrijven vooraf verplicht. Wie inschrijft, engageert zich ook om aanwezig te zijn. Wie op het laatst toch verhinderd zou zijn, vragen we om te verwittigen (zie kaderstukje hieronde): zo kan de vrijgekomen plaats misschien nog ingenomen worden door kandidaten die de boot misten. 

 • Eucharistieviering in de Sint-Pauluskerk. Om 10.30 u. is iedereen welkom om met de christelijke geloofsgemeenschap feestelijk eucharistie te vieren onder de noemer ‘Vrede: het eerste geluk van de mens’.

 • De Vredeswake: om 15 u. Het sluitstuk en het hoogtepunt van ’24 uur Wakker voor Vrede’ is de vredeswake. Hoe kunnen we de vredeskrachten in de samenleving versterken? Wat kan ik zelf doen? Hoe kan ik het verschil maken? Hoe blijven we ook na 2018 wakker voor vrede? Op die vragen zoeken we antwoorden, met vredesmensen uit binnen- en buitenland. We versterken de verbondenheid tussen zoveel mensen, waar ook ter wereld, die de overtuiging delen dat vrede een haalbare droom is. We spreken elkaar moed in om te durven kiezen voor soms lastige wegen van dialoog, empathie, (mede)menselijkheid, rechtvaardigheid, solidariteit. We verklaren de hoop gewettigd dat samen leven in vrede ooit werkelijkheid wordt.

Inschrijven

 • Doe dat bij voorkeur vanaf een vaste computer of laptop; met tablet of smartphone kan het misgaan.
 • Controleer na inschrijving zeker je mailbox: je moet onmiddellijk een e-mail ontvangen met de nodige info over je inschrijving en eventuele betaling. Later ontvang je een tweede e-mail met bevestiging van je inschrijving en eventuele betaling.
 • Ondervind je toch problemen of heb je vragen? Dan kan je elke woensdag bellen van 9 tot 12 uur op 057 44 44 96. Je kan ook een mailtje sturen naar inschrijven@vredeswakeslangemark.be.

 

 

 

 

 

 

 

 
Eten, drinken, praten en kijken

 • De grote sporthal in het OC Den Tap wordt omgetoverd tot een sfeervolle plek waar het leuk en lekker toeven is! ‘The place to be’ om tijdens het weekend mensen te ontmoeten, bij of na te praten, even stil te vallen, en ondertussen iets lekkers te eten of te drinken…
  Op videoschermen kun je doorlopend terugblikken op voorbije vredeswakes en de vredeswake op zondagnamiddag via live streaming volgen. Wie geen plaatsje meer vindt in de kerk, hoeft zo toch niets te missen.

Openinguren:

 • Zaterdag 3 november van 19 tot 24 u.
 • Zondag 4 november van 7 tot 20 u.

Tijdens de openingsuren worden er permanent lekkere, streekeigen en eerlijke koude en warme dranken geserveerd. Zondag na de vredeswake, omstreeks 17 u., kan iedereen mee een een glaasje drinken en sluiten we vier jaar Wakker voor Vrede feestelijk af.

Restaurant:

 • Op zaterdag 3 november is er vegetarisch en niet-vegetarisch aanbod van twee foodtrucks, om op krachten te komen tussen huiskamergesprekken en concert of na het concert.
 • Op zondag 4 november kun je vanaf 7 u. genieten van het vredesontbijt; aanschuiven kan tot 9.30 u. Vanaf 12 u. staat een (h)eerlijk buffet klaar tot 14 u. Ontbijt en buffet worden geserveerd door de eigen cateringploeg van Wakker voor Vrede. Voor beide moet je wel vooraf inschrijven.

Schrijf hier in voor het ontbijt en voor het eerlijk buffet moet je hier inschrijven

Meer info over programma, gasten en inschrijvingen: Ga naar de pagina van Wakker voor Vrede 

 

Vredeswakes Langemark 2014-18 is een initiatief van het samenwerkingsverband tussen Pax Christi Vlaanderen, Centrum voor Vredesethiek KU Leuven, Netwerk Rechtvaardigheid en Vrede, IJD Jongerenpastoraal Vlaanderen, Bisdom Brugge, Federatie Sint-Paulus Langemark-Poelkapelle en Gemeentebestuur Langemark-Poelkapelle.