Spanningen in Congo lopen op | Pax Christi Vlaanderen

Spanningen in Congo lopen op

Nu de verkiezingen in Congo almaar onwaarschijnlijker lijken, wordt de situatie in het land met de dag woeliger. Nadia Nsayi is in de regio.

De situatie in Congo is bijzonder gespannen. In Kasaï sloeg de VN alarm nadat er tientallen massagraven werden ontdekt. Militanten van een vermoorde traditionele chef zaaien er terreur, het leger antwoordt met bruut geweld. Meer dan een miljoen mensen sloegen op de vlucht en er dreigt hongersnood. Sinds enkele weken zijn er op verschillende plaatsen in Congo (waaronder Kinshasa en Beni) duizenden gevangenen ontsnapt. Ondertussen ziet het ernaar uit dat de uitgestelde verkiezingen in Congo op hun beurt uitgesteld zullen worden.

Nadia Nsayi, medewerker Centraal-Afrika bij Pax Christi Vlaanderen en Broederlijk Delen, verblijft sinds 11 juni in Burundi en Congo. Zij sprak o.m. met enkele gevangenen die uit de Makala-gevangenis in Kinshasa werden bevrijd. In een gesprek met Knack zegt zij dat de chaos die momenteel heerst wellicht georganiseerd is.

Lees meer over de situatie in volgende artikels in Knack:

Wat is er aan de hand in de Democratische Republiek Congo? (registratie nodig)

Congo overweegt sancties tegen Belgische ambassadeur en Didier Reynders

Foto: VN-adjunct secretaris-generaal Peacekeeping Operations Jean-Pierre Lacroix bezoekt Kananga (Kasaï), 14 juni 2017. MONUSCO/Biliaminou Alao/Creative Commons.