Actueel

Sterke oproep voor vrede en rechtvaardigheid tijdens interreligieuze wake op 8 november

Jaarlijks organiseert het bisdom bij de Krijgsmacht een herdenkingsplechtigheid voor de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog, ook in Antwerpen. Dit jaar beoogde aalmoezenier Annie Walscharts zo veel mogelijk inbreng van vertegenwoordigers van verschillende geloofsovertuigingen: met succes! Pax Christi Vlaanderen werd van bij het begin bij het initiatief betrokken.

De Sint-Laurentiuskerk bood het decor voor deze indringende en opmerkelijke bijeenkomst. Mgr. Johan Bonny verwelkomde alle vertegenwoordigers van verschillende geloofsgemeenschappen en herinnerde ons aan de waanzin van oorlog, aan de destructieve kracht van haat en wraak. Een indrukwekkende reeks personen kreeg daarna het woord om de herdenking van die waanzinnige Eerste Wereldoorlog te koppelen aan de zo noodzakelijke boodschap van vrede, liefde en verzoening: Geogre Valcu van de Roemeens Orthodoxe Kerk, Emma van der Kaden van de Grieks Orthodoxe kerk, ds. Johan Visser van de Verenigde Protestantse Kerk in België, Ahmed Azzouz voor de moslimgemeenschap, dr. Thorsten Jacobi van de Duitstalige Evangelische gemeenschap en Annemarie Gielen van Pax Christi Vlaanderen.

Jozef Van Glabbeek, pastoor van de parochie van de Sint-Laurentiuskerk leidde de bijeenkomst in goede banen. Muziek werd verzorgd door organist Peter Van De Velde en zangeres Cristel De Meulder.