Stille actie: geen nieuw bloedvergieten in Noord-Kaukasus | Pax Christi Vlaanderen

Stille actie: geen nieuw bloedvergieten in Noord-Kaukasus

Spanningen nemen toe in de kleine deelrepubliek Ingoesjetië, dat ligt in de Russische Federatie, en zorgen voor een groeiende kloof tussen delen van de samenleving. De Ingoesjetische en Tsjetsjeense gemeenschappen in België zijn hierover erg verontrust en vragen maatregelen om een escalatie te voorkomen. Via een actie op zondag 24 januari 2016 willen ze hun bezorgdheid uiten.

Pax Christi Vlaanderen en Assolihoen, een islamitisch culturele vereniging van Ingoesjen in België, zijn verontrust over de aanslepende spanningen in Ingoesjetië, een kleine republiek in de Noord-Kaukasus en deel van de Russische Federatie. Volgens de leden van Assolihoen en externe waarnemers zou de spanning wel eens kunnen uitdraaien in bloedvergieten. Het gaat om een tweespalt tussen de salafistische moefti van de republiek en de gematigde imam Tsjoemakov, die een heel groot deel van de bevolking beroert. Pax Christi Vlaanderen en Assolihoen verzonden een brief met een schets van de situatie en enkele vragen aan minister Reynders. Klik hier om deze te lezen.

Wij plannen ook een actie om aandacht te vragen voor de escalerende situatie in de Noord-Kaukasus en roepen de Belgische regering op om alles in het werk te stellen om een nieuwe oorlog met weer een nieuwe stroom aan vluchtelingen te vermijden. De stille actie vindt plaats op zondag 24 januari 2016 om 12u aan op het Albertinaplein in Brussel. Dit is aan de voet van de Kunstberg, vlakbij het Centraal Station.

Voor meer informatie contacteer Annemarie Gielen via mail of gsm: 0485/545958.

Meer informatie vind je ook in dit artikel van Jamestown Foundation.

 

FOTO: Ivan Bandura