Theaterproject in Westakkers | Pax Christi Vlaanderen

Theaterproject in Westakkers

Zondag 23 oktober 2016 gingen we voor de tweede keer naar het Rode Kruis opvangcentrum voor asielzoekers in Westakkers. 

We gaan deze keer aan de slag met jongeren tussen 17 en 25 jaar. Dit op vraag van het opvangcentrum – er wordt immers weinig met deze groep gewerkt.

Tijdens onze kick-off zijn maar liefst 30 jongeren nieuwsgierig komen kijken, sommigen voor even, anderen deden heel de workshop mee. Ook tijdens de tweede workshop waren er heel wat jongeren paraat. Na de games om elkaar te leren kennen, lichaam en geest klaar te stomen om theater te spelen en een aantal vertrouwens- en concentratiespelen gingen we aan de slag met beeldentheater.

Wat opvalt (en heel begrijpelijk is), is dat veel van de jongeren bij de oefeningen om beelden te maken vrijwel onmiddellijk vertellen over ISIS en de Taliban, die in hun land heel wat schade aanrichten. Wanneer we ook nog eens werken met emoties en verschillende statussen om beelden om te zetten in theaterstukken, krijgen we pareltjes van scènes te zien, waarin de jongeren heel oprecht verhalen van hun eigen leven tonen en dit met zoveel concentratie, overgave en emotie doen, dat we er als kijker alleen maar stil en ontroerd door kunnen worden.

We sluiten de workshop af door vanuit een bepaalde emotie afscheid te nemen van elkaar. De jongeren zijn dankbaar om hun verhaal te kunnen vertellen en trots op de scènes die ze neerzetten, wij als jokers zijn dan weer dankbaar om hun verhaal te mogen kennen en we kijken enorm uit om hiermee verder aan de slag te gaan!

 Hendrikje Meyvis, Huisjoker U Move 4 Peace

Met de steun van de Koning Boudewijnstichting en de Nationale Loterij