U Move 4 Peace op Mabrouk | Pax Christi Vlaanderen
|
1 september 2015

"Beste mensen, welkom in ons theater, u gaat bewogen worden, letterlijk en figuurlijk…”.

U Move 4 Peace op Mabrouk

Op 23 augustus 2015 bracht U Move 4 Peace op het Mabrouk! festival in Oostende ervaringstheater met fotografie rond de bezetting in Palestina. Mabrouk! is een Palestijnse happening georganiseerd door het Oostendse collectief Olijven en Dadels, bestaande uit de lokale werking van Amnesty International, Pax Christi Vlaanderen, Broederlijk Delen en Oxfam Fair Trade.

Gasten en passanten kregen aan de imposante scène, opgebouwd onder de Venetiaanse gaanderijen op de zeedijk, deze ‘waarschuwing’ mee: “Beste mensen! Welkom in ons theater. U gaat bewogen worden, letterlijk en figuurlijk…”.

Eens in het theater worden de deelnemers in twee groepen verdeeld: een groep is ‘publiek’, de andere groep moet op blokken gaan staan en krijgt kartonnen dozen met daarop Palestijnse portretten uit het dagelijkse leven. Mythische theaterfiguren dolen rond en fluisteren de mensen boodschappen over de pracht van Palestina in het oor. Zo staan de deelnemers als olijfbomen in een wind van gefluisterde boodschappen. Hartverwarmend. De mythische figuren openen spontaan een opzwepende Dabke-dans en scanderen hun boodschappen nu luidop.

De feestelijke choreografie neemt echter al snel de gedaante aan van een bulldozer die de ‘olijfbomen’ omverwalst… tot de deelnemers letterlijk met hun rug tegen de muur staan. Vervolgens boetseren de mythische mannetjes de mensen tot beelden van de Nakba: de Palestijnse catastrofe die nog elke dag tastbaar aanwezig is. De mannetjes klimmen op de blokken en geven het publiek feiten mee over de bezetting en de kolonisatie, over straffeloosheid en apartheid.

Maar uiteindelijk komt er verzet op gang. De mythische mannetjes starten een protestmars, tekeningen en teksten van hoop en solidariteit worden op de apartheidsmuur aangebracht.

Tot de (theatrale) avond valt en de bezoekers Palestina willen verlaten. “Vergeet ons niet … verspreid onze boodschap als je terug in Europa bent”. Aan de checkpoint stropt het vertrek. ‘Geen doorgang, de checkpoint is gesloten’, ‘Wachten’, ‘Ga van groot naar klein staan’, ‘Mensen met een bril eerst’. Zoals in de realiteit heerst hier onmenselijkheid en willekeur. Niet iedereen heeft een geldige permit. Maar voor meer dan de helft van de mensen is er dit keer een ‘magische oplossing’. Iets wat kan in ons theater maar niet in de realiteit. We stappen langs een achterpoortje de scène letterlijk en figuurlijk uit. Voorbij de uitgang wacht het derde station van het theater en kan iedereen luisteren naar het verhaal van vredesactivisten Rawan, Palestijns Israëli, en Migal, Joods Israëli, allebei actief bij onze partner Sadaka Reut.