Verklaring: Katholieke organisaties betreuren opblazen Iran-deal | Pax Christi Vlaanderen

Verklaring: Katholieke organisaties betreuren opblazen Iran-deal

Op 7 juni 2018 bezorgden 160 katholieke organisaties vanuit de hele wereld een verklaring aan de Amerikaanse regering, waarin zij de beslissing van president Trump om de nucleaire deal met Iran op te blazen, betreuren.

In mei 2018 maakte president Trump bekend dat hij de Amerikaanse deelname aan de Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), de zogenaamde Iran-deal, opzegt. De overeenkomst uit 2015 was het resultaat van langdurige onderhandelingen door de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad (China, Frankrijk, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten) en voorts Duitsland en de Europese Unie, met Iran.

“Ondanks herhaalde verificaties door het Internationaal Atoomagentschap (IAEA), en tegen het advies van zijn eigen ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken en de posities van de VS-bondgenoten in, heeft president Trump de Iran-deal opgezegd en de sancties die voor de nucleaire deal van kracht waren, opnieuw ingevoerd. Het opzeggen van het JCPOA door de president van de Verenigde Staten is een drama van immense proporties, in het bijzonder voor de bevolking van Iran, die de gruwelijke gevolgen ervan moet dragen”, aldus de verklaring.

De 160 organisaties – waaronder Pax Christi – uit 19 landen kregen de steun van 551 katholieke leiders uit 23 landen en 41 VS-staten. Zij drukten hun diepe bezorgdheid uit over de beslissing van Trump: “Dit zal tot meer spanningen leiden in het Midden-Oosten. Door het signaal te geven dat om het even welk verdrag met de Verenigde Staten toch niet wordt nageleefd, ondermijnt dit ook de moeizame onderhandelingen met Noord-Korea.”

Pax Christi International, dat over de hele wereld meer dan 120 lidorganisaties vertegenwoordigt in meer dan 50 landen, stelde de verklaring mee op.

De begeleidende brief bij de verklaring, gericht aan de leden van het Amerikaanse parlement, stelt: “Als wereldwijde geloofsgemeenschap verwerpen wij wat paus Franciscus ‘het angstdiscours en de haatretoriek’ noemt. Wij ondersteunen onomwonden de verbintenis van de Verenigde Staten en de internationale gemeenschap tot dialoog en onderhandelingen, en blijven hoopvol dat een rechtvaardige, duurzame vrede op het Koreaanse schiereiland en in het Midden-Oosten mogelijk is.”

Lees de verklaring.

Lees het originele bericht (in het Engels) op de website van Pax Christi International.

Foto: De Iran-deal is rond, 17 juli 2015/Creative Commons.