Virtuele stiltecirkel tegen Palestijnse Nakba | Pax Christi Vlaanderen

Virtuele stiltecirkel tegen Palestijnse Nakba

Op 15 mei 2020 organiseert Pax Christi Vlaanderen, samen met verschillende partners, een online stiltecirkel om de voortdurende Palestijnse 'Nakba' te gedenken. Ca. 750.000 Palestijnen werden rond 15 mei 1948 uit hun huizen en dorpen verdreven. Het overgrote deel van hen kon nooit meer terugkeren.

De Nakba

Bij het aflopen van het Britse mandaat over Palestina, op 14 mei 1948, riep David Ben-Gurion over het grootste deel van dit gebied de onafhankelijke staat Israël uit. In deze periode werden meer dan 400 Palestijnse dorpen door Israël van de kaart geveegd en ca. 750.000 Palestijnen op de vlucht gejaagd. Het merendeel van de gevluchte Palestijnen kon nooit naar hun huis terugkeren. Deze periode wordt door hen beschreven als ‘nakba’ of ‘catastrofe’.

De Palestijnse ‘catastrofe’ duurt al meer dan zeventig jaar voort. 72 jaar na de gebeurtenissen van 1948 wachten de Palestijnen nog altijd op hun eigen staat. Bovendien bezet Israël sinds 1967 de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem en de Syrische Golanhoogte en drijft het de bouw van illegale nederzettingen op Palestijns grondgebied steeds meer op de spits. Intussen wordt Gaza al meer dan 10 jaar in een wurggreep gehouden. Ook in Israël zelf blijven de Palestijnse staatsburgers verstoken van gelijke rechten tussen Joden en niet-Joden.

Stil protest

Als protest tegen dit voortdurende onrecht organiseert Pax Christi Vlaanderen, samen met andere organisaties, op 15 mei 2020 van 12 u. tot 13 u. een virtuele stiltecirkel. Stiltecirkels zijn een vreedzame vorm van protest tegen de schendingen van het internationaal recht en de mensenrechten. De actie is een teken van solidariteit met de Palestijnse bevolking, die nog steeds wacht op terugkeer, zelfbeschikking, kansen op ontwikkeling en erkenning van fundamentele rechten en vrijheden.

Een actie in stilte staat ook symbool voor de situatie van de stem van de Palestijnen die niet gehoord wordt. Met de stiltecirkel tonen we onze verbondenheid met de vele vreedzame protestacties die Palestijnen en Israëli’s houden.

Neem deel aan de online stiltekring

Wil je de online stiltecirkel bijwonen en zo je solidariteit tonen met de Palestijnse bevolking, schrijf je dan hier in (tot 15 mei 2020 11u). Na inschrijving ontvang je instructies om deel te nemen. Vrijdag 15 mei 2020 om 12u stipt. In stilte. Een uur lang.

 stiltekring-nakba-2020

 Download de affiche