Actueel

Vluchtelingenwerk Vlaanderen wint prijs sociaal-cultureel volwassenenwerk

Op 19 november 2015 reikte Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz de Vlaamse Cultuurprijs voor Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk 2014 uit aan Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Volgens de jury staat Vluchtelingenwerk Vlaanderen met beide voeten in het veld en toont deze beweging daarbij een grote openheid naar iedereen die zich inzet voor de vluchtelingen.

Vluchtelingenwerk Vlaanderen is een expertise- en belangenorganisatie rond het vluchtelingenthema. De beweging doet beleidswerk, geeft juridisch advies en stimuleert de integratie van asielzoekers. Vluchtelingenwerk bedenkt ook campagnes rond asiel en migratie, zoals Gastvrije Gemeente, en zorgt zelfs voor individuele eerstelijnsopvang en -hulpverlening aan vluchtelingen.

In de verhoogde asielproblematiek van de laatste maanden toonde Vluchtelingenwerk zich niet enkel erg actief op het terrein, maar was de organisatie ook zeer aanwezig in het debat over de ‘asielcrisis’. Vooral de toon die ze daarbij gebruikte viel op: waardig, met kennis van zaken, to the point, zonder zich te laten meeslepen in overtrokken discussies.

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz: “De nood aan een degelijke opvang van vluchtelingen was nooit zo hoog als vandaag. Vluchtelingenwerk Vlaanderen engageert, mobiliseert en enthousiasmeert mensen om vluchtelingen te helpen en probeert het beleid te bewegen om voor menswaardige opvang te zorgen. Een heel terechte laureaat.”

De prijsuitreiking van de Cultuurprijs vond plaats in het Iers College van Leuven tijdens de jaarlijkse trefdag van Socius voor beroepskrachten uit de sector van het sociaal-cultureel volwassenenwerk. De trefdag kreeg dit jaar de titel ‘Burgers aan zet!’ mee en legde de focus op burgerinitiatieven.

Pax Christi Vlaanderen feliciteert Vluchtelingenwerk Vlaanderen met deze mooie bekroning!