Voorbij IS: noodzaak aan een Syria First strategie | Pax Christi Vlaanderen

Voorbij IS: noodzaak aan een Syria First strategie

 

Pax Christi Vlaanderen en Broederlijk Delen publiceren vandaag een nieuwe politieke nota: “Voorbij IS. De noodzaak van een Syria first strategie”.

De terreuraanslagen in Parijs en de aanslag op een Russisch passagiersvliegtuig boven de Egyptische Sinaïwoestijn hebben het Westen en Rusland dichter bij elkaar gebracht inzake een grote militaire coalitie tegen Islamitische Staat (IS) in Syrië. ‘IS first, daarna zien we wel wat we aan de gruwel van het Assadregime doen’, klinkt het steeds luider. Dergelijke benadering gaat echter voorbij aan het feit dat IS niet de oorzaak maar een gevolg is van de oorlog in Syrië en Irak. Een IS first strategie speelt bovendien rechtstreeks in de kaart van de terreurbeweging. 

Enkel het beëindigen van de willekeurige aanvallen op burgerdoelwitten door het Assadregime en de ontwikkeling van een politieke langetermijnstrategie kunnen van de diplomatieke onderhandelingen in Wenen een succes maken, en bieden uitzicht op een duurzame overwinning op IS. Een militaire escalatie werkt immers niet zonder politieke escalatie. Een ideologie laat zich niet zomaar wegbombarderen.

Alleen een Syria first strategie biedt perspectief op duurzame vrede in Syrië. De EU moet niet kiezen tussen de cholera (Assad) en de pest (IS). Een derde optie, lokaal en inclusief bestuur, bestaat al en moet verder versterkt worden. Een machtsdecentralisatie van het presidentschap naar een nieuw verkozen parlement, en van Damascus naar de regio’s en de lokale raden, kan leiden tot inclusiever en meer legitiem bestuur.

De EU moet daarnaast pleiten voor de planning van een VN-vredeshandhavingsmissie in Syrië. Dergelijke missie kan bijdragen aan de effectieve implementatie van een politieke strategie en een nationaal staakt-het-vuren, de onbeperkte toegang van humanitaire konvooien doorheen Syrië, het verhinderen van wraakpogingen op Assadgetrouwen of op (vermeende) soennitisch-Arabische IS-collaborateurs, en aan de vorming van een sterk en inclusief Syrisch nationaal leger. Ook humanitaire hulp in en buiten Syrië zou een Europese prioriteit moeten zijn. Hierbij verdienen onderwijs en psychosociale hulp voor jonge Syriërs bijzondere aandacht.  

De nota besluit met een aantal beleidsaanbevelingen.