Vorming actieve geweldloosheid slaat aan in Oekraïne | Pax Christi Vlaanderen
|
5 januari 2016

Tags

Vorming actieve geweldloosheid slaat aan in Oekraïne

Van 12 tot 18 oktober 2015 was Annemarie Gielen te gast in Oekraïne om er twee vormingen over actieve geweldloosheid en geweldloze communicatie te begeleiden. Uitnodigende partij was een zustergemeenschap met “hoofdkwartier” in Berdychev, een kleine stad ten westen van Kiev. Deze “Kleine zusters van het Onbevlekte Hart van Maria” waren vorig jaar op bezoek bij de minderbroeders kapucijnen in Antwerpen: minderbroeder Luc Vansina begon hen te vertellen over het werk van Pax Christi en van het een kwam het ander.

Nog interessanter werd het toen Luc Vansina besliste om zijn bachelorproef voor de opleiding Intercultureel Management en Internationale Communicatie te schrijven over de vraag: is de methode van de actieve geweldloosheid bruikbaar in de Oekraïense context? In januari 2015 reiste Luc naar Oekraïne om te polsen naar de behoeften aan zo’n methode en kwam terug met een positief antwoord.

De “Kleine Zusters” zorgden voor een geschikte locatie, voor deelnemers en tolken: in totaal werden 45 mensen gedurende twee dagen ondergedompeld in de geweldloze houding om van daaruit te werken aan het transformeren van conflicten. Dankzij praktijkoefeningen kwamen ook heel wat situaties uit het dagelijkse leven in Oekraïne aan bod.

Tussendoor brachten Luc en Annemarie een bezoek aan het plein waar de “Revolutie van de Waardigheid” plaats vond, beter bekend als Maidan. Indrukwekkend om op de plaats te stappen waar honderdduizenden mensen uit heel Oekraïne hun eis kracht kwamen bijzetten om door hun regering en verkozenen te worden gewaardeerd als volwaardige burgers. Zij eisten een einde aan de corruptie en het gebrek aan transparantie. 88 kaarsen staan op de plaats waar manifestanten werden doodgeschoten door sluipschutters.

Meer interesse in dergelijke initiatieven? Volg zeker de facebookpagina van Platform “Peace for Ukraine” en de Oost-Europa-pagina’s op de Pax Christi-website.