Vredeskunstenaars veroveren Langemark: 24 uur wakker voor vrede | Pax Christi Vlaanderen

Vredeskunstenaars veroveren Langemark: 24 uur wakker voor vrede

Op zaterdag 3 en zondag 4 november 2018 wordt het centrum van Langemark 24 uur lang een oefenterrein voor de vredeskunst!

Wakker voor Vrede presenteert een indrukwekkend programma waarvoor zelfs de monniken van Westvleteren eenmalig hun abdij verlaten. Meer dan 150 bekende en minder bekende vredeskunstenaars en –activisten uit binnen- en buitenland zijn present tijdens huiskamergesprekken, een concert, een nacht van vrede, ateliers en de vredeswake.

De Langemarkse vredeswakes zijn tijdens de periode 2014-18 uitgegroeid tot één van de meest opmerkelijke herdenkingsprojecten. Daarbij stond niet het verleden centraal, maar de actualiteit en de toekomst. Armoede, het vluchtelingenvraagstuk, mensenrechten, de klimaatproblematiek…: in 12 vredeswakes kwamen evenveel thema’s aan bod. Elke keer kwamen 500 tot 1000 mensen samen om stil te staan bij wat vandaag een duurzame vrede in de weg staat. Dat was nooit vrijblijvend: de aanwezigen werden telkens opnieuw aangemoedigd om ook zelf een concrete stap te zetten…

Op 3 en 4 november gaat Wakker voor Vrede nog een stapje verder en daagt iedereen uit om een echte vredeskunstenaar te worden. Dat kan door vijf vaardigheden in te oefenen: Begin van binnen, Stap in de schoenen van een ander, Breng balans in je luisteren en spreken, Steek je licht op, Geef alles en ieder een plek. Tientallen gasten uit binnen-en buitenland geven een voorzet. Daarbij valt op dat vrouwen de vredeskroon spannen.

Huiskamergesprekken en concert

In 26 gastvrije huiskamers getuigt een centrale gast over haar/zijn bezieling in het bijzondere (vredes)werk dat zij/hij doet. Daar zijn bekende en minder bekende namen bij: reportagemaakster Lidewij Nuitten, bekend van Iedereen Beroemd; Danny Ronaldo, die met zijn ‘Circus Ronaldo’ de wereld wil redden; de onvermoeibare Arts Zonder Grenzen Reginald Moreels; sportvrouw-met-een-groot-hart Veerle Dejaeghere. Speciaal voor kinderen en hun (groot)ouders zijn er huiskamers met verteller Steef Coorevits en met filosoof Fons Vandormael.

Op zaterdagavond klinkt in de Sint-Pauluskerk ‘The Sound of Peace’. Met de ensembles Refugees for refugees en Voxtra staan muzikanten en zangers uit alle windstreken op het podium. Meteen een verwijzing naar de vele nationaliteiten die 100 jaar geleden aanwezig waren in de Westhoek.

Nacht van Vrede met monniken Westvleteren

Nabij de Duitse begraafplaats start aansluitend de ‘Nacht van Vrede’. Wakker blijven voor vrede krijgt hier een bijzondere betekenis. De hele nacht door kunnen mensen waken bij de vredesvuren die warmte en licht geven. Er zijn 4 ‘sterke momenten’. Een eerste focust op het thema ‘verzoening’ en laat onder meer het koor Kontrarie uit Herent aan het ‘woord’. Om 1.30 u. gaat alle aandacht naar het verlies van een kind en wat dat voor ouders en familie betekent. Ouders die een kind verloren worden heel speciaal uitgenodigd. Maar er wordt ook stilgestaan bij zoveel ouders die honderd jaar geleden hun zonen zagen vertrekken, maar nooit meer terugkeren van de Groote Oorlog.

Voor een derde sterk moment verlaten de monniken van Westvleteren voor één keer hun vertrouwde abdijkerk. Om 4 u. houden ze hun nachtwake in Langemark, onder de sterrenhemel. Tegen de ochtend aan zal de hoop weerklinken in teksten en liederen, dit keer gebracht door het koor Vamos pra Lutar.

Ateliers en vredeswake

Na het vredesontbijt op zondagmorgen starten 15 ateliers waarin deelnemers zich kunnen bekwamen in de vijf vredes-vaardigheden. In 10 doe- en belevingsateliers gaat het om oefening, training, beleving: er is een workshop yoga, initiatie tango, een graffiti-workshop voor jongeren, circusateliers voor kleine en grote kinderen, een kruidenwandeling, een vluchtelingenspel. 5 verdiepende ateliers brengen inzicht en uitwisseling rond actuele thema’s: mensenrechten met prof. Petra De Sutter en Assita Kanko, polarisatie met Christophe Busch, racisme en diversiteit met Yasmien Naciri en Nadia Nsayi, klimaat met Ignace Schops. Meytal Ofer en Maha Salah van de Israëlisch-Palestijnse organisatie Parents Circle getuigen hoe Joodse en Palestijnse families ondanks alles blijven werken aan verandering.

De zondagse eucharistieviering in de Sint-Pauluskerk staat ook helemaal in het teken van Wakker voor Vrede.

Na een (h)eerlijk buffet vindt om 15 u. de grote vredeswake plaats, ook in de Sint-Pauluskerk. Het Wosh-koor brengt met 100 muzikanten en zangers liederen uit alle hoeken van de wereld. Er is een getuigenis van Kristin Verellen, die bij de aanslag in metrostation Maalbeek haar partner Johan Van Steen verloor. Kristin stapte heel bewust niet in een spiraal van haat, maar werkt met haar vrijwilligersvereniging Cirkels-We have the choice aan verbinding en dialoog. De delegatie van Parents Circle roept op tot verzoening als weg naar vrede. Met slam poetry zal Lisette Ma Neza, die zich liet opmerken tijdens Belgium gots talent, de aanwezigen wakker schudden voor vrede. Jongeren uit binnen- en buitenland verwoorden hun droom voor de toekomst. Wakker voor Vrede laat verder een prominente vredesstem uit Duitsland aan het woord: prof. Ulrich Schneckener, voorzitter van de Duitse Stichting Vredesonderzoek. Martin Kotthaus, Duitse ambassadeur in België, is eregast op de wake. De vredeswake belooft een krachtig pleidooi te worden om in onrustige tijden de vredeskrachten in de samenleving te versterken.

Praktisch

Deelnemers kunnen een keuze maken uit het aanbod, maar ook 24 uur lang meedoen. Het volledige programma en alle praktische info zijn te vinden op www.wakkervoorvrede.be.

Info en inschrijvingen via info@vredeswakeslangemark.be of inschrijven@vredeswakeslangemark.be.

Contact: peene.peter@skynet.be, 0474/689.460.