Vredesweekgetuige Micheline Mwendike: ik ben optimistisch voor Congo | Pax Christi Vlaanderen
|
23 september 2016

Onze leiders waren gewoon dat het volk alles pikt. Ze zeggen het ook vlakaf: ‘Je kunt met de mensen doen wat je wil.’ Wel, dat geldt niet langer.

Vredesweekgetuige Micheline Mwendike: ik ben optimistisch voor Congo

Micheline Mwendike van de Congolese burgerbeweging Lucha trekt tijdens de Vredesweek door Vlaanderen en Brussel.

Zij getuigt tijdens haar toer over de acties van de steeds aangroeiende burgerbeweging Lucha (Lutte pour le Changement) en andere burgerbewegingen. Lucha telt ondertussen zowat 10.000 geregistreerde activisten, verspreid over heel Congo. Deze jonge mensen nemen het niet langer dat het Congolese regime de bepalingen uit de grondwet zonder meer naast zich neerlegt. Zij gaan zonder geweld de strijd aan voor inspraak en rechtvaardigheid, voor een regering die respect heeft voor haar bevolking en haar eigen wetten.

In een interview met MO*-magazine roept Micheline Mwendike ook de internationale gemeenschap op om op zijn minst waakzaam te zijn over wat er met hun beloftes én steun gebeurt, vooral als het gaat om de vernieuwing van de veiligheidsector. Leger en politie ontvangen namelijk wel logistieke steun, maar niemand lijkt om te kijken naar wat daar verder mee gebeurt. Zo worden voertuigen bijvoorbeeld gebruikt om geweldloze militanten te deporteren. "De internationale gemeenschap is medeplichtig aan de chaos door haar stilzwijgen en haar laissez-faire.", zegt Micheline.

Ondanks de chaos, de scheefgetrokken machtsverhoudingen én het gevaar dat ook mensen die totaal geweldloos voor hun rechten opkomen lopen, is doemdenken voor de Lucha-activiste geen oplossing: “Ik ben heel optimistisch over de toekomst van mijn land”, zegt Micheline Mwendike in een gesprek met Kerknet. “Barensweeën komen vlak voor de geboorte”.

Lees het interview met MO*

Lees het gesprek met Kerknet

 

Lees meer over het programma van de Vredesweekgetuige