Wakker voor vrede: vredesboodschap hit op facebook | Pax Christi Vlaanderen

Wakker voor vrede: vredesboodschap hit op facebook

 

Een video met een vredesboodschap van twee jongeren uit Palestina en Israël is een onwaarschijnlijke hit op facebook. Na nog maar een paar dagen staat de teller al op meer dan 42.000 views. Het verhaal van Arab en Yigal, die allebei een zusje verloren, gaat dan ook recht naar het hart.

Arab Aramin (21) en Yigal Elhanan (22) zouden vijanden kunnen zijn. Arabs zusje Abir werd door een Israëlische soldaat doodgeschoten, Yigal verloor zijn zusje Smadar bij een Palestijnse zelfmoordaanslag. Toch kiezen beide jongeren, samen met hun families, voor de moeilijke weg van geweldloosheid en verzoening. Daarvan kwamen ze onlangs in Langemark getuigen, op uitnodiging van Wakker voor vrede/Vredeswakes Langemark. Tijdens de vredeswake op 8 november 2015 kregen ze na hun beklijvende boodschap een minutenlange staande ovatie.

Het is niet dat de jongeren ver van de realiteit staan. Op de dag van hun vertrek uit België, kreeg Arab het bericht dat een goede vriend bij een schermutseling met Israëlische soldaten was neergeschoten. Enkele dagen later zou hij aan zijn verwondingen bezwijken. Het nieuws was voor Arab een zoveelste klap. Zijn antwoord op de vraag of zulke gebeurtenissen niet opstandig maken, was niettemin vastberaden. “Geweld lost niets op. Er is geen andere weg naar vrede dan de geweldloze. We moeten leren elkaar als mensen te zien, dat is de sleutel. Daar wil ik blijven aan werken.”

In Yigal heeft Arab een stevige bondgenoot. Verwijzend naar Stéphane Hessel besloot hij zijn getuigenis in Langemark: “Of het nu Syrische vluchtelingen zijn die aan je deur kloppen, of Afrikaanse slachtoffers van Westerse hebzucht, of slachtoffers van de Israëlische bezetting of van welk uitzichtloos conflict ook: zwijg niet, kijk niet de andere kant op, wees niet blind voor het lijden van andere mensen.”

 

Hun woorden gaan nu virtueel de wereld rond, sinds de video van hun getuigenis deze week op facebook werd gepost. Te bekijken op www.facebook.com/wakkervoorvrede; ook op www.wakkervoorvrede.be.