Wereldvluchtelingendag: ‘Kunst op de vlucht 3.0 Crossings' | Pax Christi Vlaanderen

Wereldvluchtelingendag: ‘Kunst op de vlucht 3.0 Crossings'

Op 20 juni is het Wereldvluchtelingendag. Dan gebeurt er wereldwijd heel wat om het thema vluchten onder de aandacht te brengen. Vluchtelingenwerk Vlaanderen en Toneelhuis organiseren daarom op 16 juni 2017 ‘Kunst op de vlucht 3.0 Crossings’: een vervolg op de twee avonden die zij samen in het najaar van 2015 organiseerden.

'Crossings' staat voor de vele obstakels die vluchtelingen moeten overwinnen op hun tocht naar Europa: in eigen land, aan de grenzen van Europa en in Europa zelf.

Meer dan 60 miljoen mensen zijn wereldwijd op de vlucht voor oorlog, geweld en vervolging. Ook in Europa zoeken mensen bescherming. De uitdaging om vluchtelingen menswaardig op te vangen is een Europese crisis geworden. Het continent wordt heen en weer geslingerd tussen humanitaire noodzaak, empathie, onverschilligheid en afwijzing. Wordt migratie werkelijk een bedreiging voor Europa of een herbronning rond de fundamenten van solidariteit en mensenrechten voor een vermoeid continent? 

Wat staat er op het programma?

  • Film 'Crossings' van de Franse fotografe Leila Alaoui
  • Keynote spreker Kader Abdolah (Perzisch, Nederlands schrijver)
  • Getuigenissen van Dokters van de Wereld over de vluchtelingensituatie in Niger en van Mobile Info Team over de barrières in Griekenland
  • Regisseur en vluchteling Mokhallad Rasem toont een fragment uit Zielzoekers, een documentaire over het verblijf in asielcentra
  • Panelgesprek onder leiding van Gie Goris
  • Muziek door Refugees for Refugees. Zij wonnen in 2017 de Gastvrije Award Kunst en Erfgoed van Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Kunst op de vlucht 3.0 Crossings is een initiatief van Vluchtelingenwerk Vlaanderen en Toneelhuis in samenwerking met MO*, 11.11.11, Dokters van de Wereld en de Vlaamse Overheid.

Inkom

Eenheidsprijs: 10 euro.
Tickets kan je bestellen via de website van Toneelhuis.

Een deel van de ticketinkomsten van deze 'Kunst op de vlucht'-avond gaat naar Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Zij gebruiken de opbrengsten om op te komen voor de rechten van vluchtelingen en asielzoekers. We geven hen een warm welkom. Zetten hen op weg bij de asielprocedure en bij het opbouwen van een nieuw, veilig leven.  

Meer info.