Werkgroep Syrië Herent vraagt stopzetting Turks offensief in Syrië | Pax Christi Vlaanderen

Werkgroep Syrië Herent vraagt stopzetting Turks offensief in Syrië

De Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking van Herent mailde een brief naar minister Reynders over de militaire actie van Turkije in Syrië.

De Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking van Herent (GROSH) vraagt in een brief aan minister Reynders een dringende tussenkomst bij de ambassadeur van Turkije in België, bij de Hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de Europese Unie, en bij de vertegenwoordiger van België in de Verenigde Naties in verband met het militair offensief van Turkije in Syrië.

Op 20 januari 2018 startte Turkije een offensief tegen de Syrisch Koerdische militie YPG in het kanton Afrin in Noord-Syrië, nabij de Turkse grens. Het YPG - dat een autonome Koerdische regio wil in Syrië - vocht met de internationale coalitie tegen IS in Noordoost Syrië. De plannen van de VS om een 30.000-man sterke 'Border Security Force' (waaronder YPG-manschappen) op te leiden om de grenszone tussen Turkije en Syrië te bewaken, zette kwaad bloed in Turkije.

De GROSH vraagt in de brief aan minister Reynders dat onmiddellijk een einde gemaakt wordt aan deze militaire operaties.

Marcel De Prins, lid van de Algemene Vergadering van Pax Christi Vlaanderen, is trekker van de Syrië-werkgroep in de GROSH.

Lees hier de volledige brief aan minister Reynders.

Foto: YPG-milities in 2016/Creative Commons