Agenda

Terug naar overzicht
15 november 2019

Op vrijdag 15 november 2019 organiseert Pax Christi Vlaanderen een stadswandeling langs plaatsen die symbool staan voor de (vergeten) relaties tussen Antwerpen en Congo.

15 november 2019

Op vrijdag 15 november 2019 organiseert actiegroep Dekoloniseer Halle een lezing over dekolonisatie, met Nadia Nsayi.

2 december 2019

Samen lezen is een heel toegankelijke manier om andere mensen te ontmoeten. Dar Rahman, dienstencentrum De Boskes en Pax Christi Vlaanderen brengen op drie namiddagen mensen samen om naar verhalen te luisteren.

9 oktober, 2017 - 19:30

Kleine Helden: deel 1 - mensenrechtenverdedigers in Guatemala

De reeks 'Kleine Helden' belicht het werk van een aantal mensenrechtenverdedigers.

Overal ter wereld neemt het geweld tegen verdedigers van mensenrechten toe. Wat zijn de oorzaken en mogelijke oplossingen? Tijdens drie gespreksavonden gaan we op zoek naar antwoorden.

Deel 1: mensenrechtenverdedigers in Guatemala

Met Gustavo Illescas (CMI, Guatemala), Eva Brems (Professor Mensenrechten UGent), Ellen Desmet (Mensenrechtencentrum UGent), Wies Willems (Broederlijk Delen).

Tijdens deze eerste avond focussen we op de bedreigingen voor activisten die opkomen voor de bescherming van de natuur en het leefmilieu in Guatemala. Het grondstoffen- en energiebeleid van de overheid leidt er tot gewelddadige onderdrukking van de inheemse bevolking en sociale organisaties.

Gustavo Illescas (foto) is journalist en medeoprichter van het alternatieve mediaplatform Centro de Medios Independientes (CMI). Sinds 2013 werkt hij daarnaast als politiek analist voor de mensenrechtenorganisatie CALDH.
Omwille van zijn kritische verslaggeving over landconflicten kreeg Gustavo al meermaals bedreigingen. Hij was ook rechtstreekse getuige van talrijke mensenrechtenschendingen door bedrijven en de overheid.

Professor Eva Brems van de Universiteit Gent verzorgt de inleiding. Gustavo Illescas en Wies Willems van Broederlijk Delen gaan daarna in gesprek met het publiek, onder leiding van Ellen Desmet (Mensenrechtencentrum UGent).

Maandag 9 oktober 2017, 19.30 u.
Filmzaal Plateau, Paddenhoek 3, Gent.
Vertaling Spaans-Nederlands wordt voorzien

'Kleine Helden’ is een initiatief van Broederlijk Delen, in samenwerking met Universiteit Gent, Universiteit Antwerpen en Amnesty International Vlaanderen.