Agenda

Terug naar overzicht
15 november 2019

Op vrijdag 15 november 2019 organiseert Pax Christi Vlaanderen een stadswandeling langs plaatsen die symbool staan voor de (vergeten) relaties tussen Antwerpen en Congo.

15 november 2019

Op vrijdag 15 november 2019 organiseert actiegroep Dekoloniseer Halle een lezing over dekolonisatie, met Nadia Nsayi.

2 december 2019

Samen lezen is een heel toegankelijke manier om andere mensen te ontmoeten. Dar Rahman, dienstencentrum De Boskes en Pax Christi Vlaanderen brengen op drie namiddagen mensen samen om naar verhalen te luisteren.

24 oktober, 2018 - 19:00

Inspiratieavond ‘Dekolonisatie in het onderwijs’

Op 24 oktober 2018 stelt Studio Globo Sporen van Kolonisatie voor, een nieuw lespakket over dekolonisatie.

De Belgische koloniale geschiedenis is niet louter iets van het verleden. Ook vandaag kleurt het onze samenleving. Het ligt aan de basis van de grote diversiteit in België. Maar jammer genoeg ligt het ook aan de basis van heel wat stereotyperingen, vooroordelen en stigmatiseringen.

Door een licht te werpen op onze geschiedenis, begrijpen we actuele problemen beter. Dàt is de opzet van ons nieuw lesmateriaal 'Sporen van Kolonisatie', dat  op 24 oktober 2018 wordt voorgesteld.

Op de inspiratieavond kan u op SPEEDDATE met enkele intrigerende sprekers, die u meer kunnen vertellen rond dekolonisatie.

  • Charlotte Mbuyi geeft je tips & trics om jongeren van kleur beter te ondersteunen. Ze haalt haar inspiratie uit de werking KILALO, een organisatie die jongeren van Afrikaanse afkomst ondersteunt en inspireert op basis van onderwijs, cultuur en vrijetijdsbesteding.
  • Stella Nyanchama Okemwa van Hand in Hand tegen racisme vzw motiveert je actie te ondernemen en geeft je advies om jouw school te dekoloniseren. 
  • De kunstenaars Lukas Verdijk & Vesna Faassen stellen je hun publicatie 'Wanneer we spreken over kolonisatie' voor.
  • Anne Kohlbacher gaat met jou in gesprek over de meerperspectiviteit in het geschiedenisonderwijs. Ze werkte een lessenreeks uit rond het koloniaal verleden voor het secundair onderwijs.
  • Katrien Van Craenenbroeck maakt je wegwijs in het educatieve aanbod van het hernieuwde KMMA.
  • Nadia Nsayi vertelt over het belang van duiding bij het koloniaal erfgoed; Ze spreekt in naam van Pax Christi Vlaanderen en Broederlijk Delen die gegidste rondleidingen geven in 'koloniaal Antwerpen' voor jongeren en volwassenen.

Praktisch

De inspiratieavond vindt plaats op 24 oktober 2018 van 19 tot 21u.
Adres: Studio Globo Antwerpen, Rolwagenstraat 73, 2018 Antwerpen.

Inschrijven is gratis.