Veiligheid & Ontwapening

VORMING

Drones: Leuke speeltjes, maar wat als ze zelf schieten?

In deze uiteenzetting neemt onze expert, Willem Staes, je leerlingen mee in de futuristische maar gevaarlijke wereld van de (gewapende) drones. Hij duidt de gevaren van deze nieuwe wapensystemen en de noodzaak voor een internationaal verbod voor de “killer robots".

Lees meer.

Verbied kernwapens!

In deze vorming neemt onze expert, Willem Staes, je leerlingen mee in de geschiedenis, de huidige situatie en de toekomst – de bedreigingen maar ook de tekenen van hoop - van kernwapens. Er wordt ook ingegaan op de link met België en haar betrokkenheid in de kernwapenproblematiek.

Lees meer.

De toekomst van het (Belgisch) leger

In deze uiteenzetting duidt onze expert, Willem Staes, wat de rol kan zijn van het Belgische leger in een sterk veranderende wereld. Wat is de mogelijke functie van een leger volgens de vredesorganisatie Pax Christi Vlaanderen of moet het leger afgeschaft worden? Moeten we evolueren naar een Europees leger en/of moeten we nog een engagement opnemen binnen de NAVO? Is er nood aan nieuwe gevechtsvliegtuigen? Wat zijn VN-vredesmissies en kunnen ze van levensbelang zijn? 

Lees meer.

Info & boekingen

De vormingen zijn geschikt voor de 3de graad van het secundair onderwijs.

Contact: willem.staes@paxchristi.be

Educatieve Producten

Lesbrief Kernwapens

De lesbrief is bedoeld voor de derde graad van het secundair onderwijs, in het bijzonder voor leerkrachten geschiedenis. Een powerpointpresentatie en quiz brengen de historische context van de kernwapenwedloop in beeld van 1945 tot nu. De lesbrief doet verder suggesties met betrekking tot standpuntbepaling en actief burgerschap.

De werkgroep vredeseducatie biedt het materiaal gratis aan. De lesbrief is hieronder gratis te downloaden. De powerpointpresentatie met notities en de quiz worden je gratis gemaild. Stuur een mailtje naar olivier.forges@paxchristi.be met als onderwerp 'powerpointpresentatie kernwapens' en je ontvangt de presentatie in je mailbox.

Lesbrief

Deze lesbrief werd ook vertaald naar het Frans. Mail naar olivier.forges@paxchristi.be voor de Franse versie.

Grenzen aan oorlog (14 - 18 jaar)

Lespakket over de fundementele mensenrechten die zelf in oorlogstijd gelden. Ontwikkeld door het Rode Kruis.

Bestel nu (€ 14)