Deel je verhaal - over delicten, detentie en justitiesysteem | Pax Christi Vlaanderen
|
6 maart 2018

"Een samenleving krijgt de ex-gedetineerden die ze verdient" - Criminoloog Luc Robert (KULeuven).

"Toen de straf werd uitgesproken, dacht ik, en nu?" - Slachtoffer van een delict.

Deel je verhaal - over delicten, detentie en justitiesysteem

Dialoog met een participatieve theatervoorstelling

Met het project Geen licht zonder schaduw gaat U Move 4 Peace, artistieke werking van Pax Christi Vlaanderen in samenwerking met De Huizen en Without Walls op 10 plaatsen in Vlaanderen een dialoog aan rond delicten, detentie en justitiesysteem.  De centrale vragen waarover we in dialoog zullen gaan zijn: “Wat is de uiteindelijke bedoeling van het justitiesysteem voor de overheid en de samenleving? Slaagt ze in dat doel? Worden de juiste dingen bereikt met het huidige strafsysteem? Wat loopt er mis voor jou?” 

De dialoog gebeurt aan de hand van een participatieve theatervoorstelling die wordt gecreëerd door de Amerikaanse theatermaker Evan Hastings van Shadow Liberation i.s.m. U Move 4 Peace. De voorstelling zal opgebouwd zijn uit een mix van waargebeurde verhalen waarbij een bepaald antwoord op de bovenstaande vragen zorgt voor conflict en onrecht bij de betrokkenen. De voorstelling zal een combinatie zijn van schaduwtheater en “klassiek” theater.

De voorstelling zal gespeeld op diverse locaties in Vlaanderen in het najaar.

In de volgende 2 maanden gaan we op zoek naar de acteurs en de verhalen voor de voorstelling.

Deel je verhaal

De voorstelling zal een mengeling zijn van waargebeurde verhalen. We zijn op zoek naar mensen die hun ervaringen willen delen. We willen graag de vraag vooraf van alle mogelijke zijden bekijken en organiseren 4 verschillende avonden om ervaringen te kunnen delen: één voor slachtoffers van delicten, één voor professionals/vrijwilligers uit de sector, één voor ex-gedetineerden en één voor familie/dichte vrienden van gedetineerden. Deze zullen dan verwerkt worden – en dus niet letterlijk gebruikt - in het theaterstuk. Het spreekt voor zich dat het delen van verhalen in alle vertrouwen kan gebeuren en anonimiteit wordt gegarandeerd voor wie dit wenst. Per moment is er een maximum van 10 aanwezigen.

Data:

  • Maandag 16 april om 19 u. – Vrijwilligers & professionals uit de sector.
  • Donderdag 19 april om 19 u. – Voor Slachtoffers van een delict.- UITGESTELD
  • Maandag 7 mei om 19 u. - Ex-gedetineerden - UITGESTELD
  • Woensdag 9 mei om 19u. - Familie & vrienden van (ex-)gedetineerden. - UITGESTELD

Locatie: Italiëlei 98a - 2000 Antwerpen

Bekijk de flyer.

INFO/ olivier@um4p.be

Met steun van