Congo: wat nu? | Pax Christi Vlaanderen
Titel:
Congo: wat nu?

Na twee jaar uitstel trokken miljoenen Congolezen op 30 december 2018 naar de stembus om een nieuwe president en parlementsleden te kiezen. Op 24 januari 2019 legde Félix Tshisekedi ondanks de omstreden verkiezingsuitslag de eed af als president van de Democratische Republiek Congo. Dat gebeurde in aanwezigheid van zijn voorganger Joseph Kabila. Dit was een sterk symbolisch moment voor de politieke geschiedenis van het land. Nooit eerder kende Congo een vreedzame presidentswissel na de organisatie van verkiezingen.

Met het dossier ‘Congo: wat nu?’ blikken Pax Christi Vlaanderen en Broederlijk Delen terug op de verkiezingen en staan stil bij een aantal postelectorale uitdagingen.

Eerst analyseert onze beleidsmedewerker Nadia Nsayi de politieke machtsverhoudingen na de verkiezingen. Tshisekedi is de nieuwe president, maar welke ruimte neemt Kabila’s politieke groepering in? Vervolgens zoomt ze in op gewapende conflicten. Wat zijn belangrijke voorwaarden voor een veiligheidsbeleid dat de bevolking beschermt? Pascal Mugaruka van Africa Reconciled geeft zijn kijk op het belang van verzoening en gerechtigheid.

In het sociaaleconomisch luik laat journalist Koen Vidal van De Standaard de Congolees-Nederlandse auteur Alphonse Muambi en onderzoeker Elisabeth Caesens van Resource Matters aan het woord over de strijd voor kobalt. Hoewel de Congolese begroting niet meer dan 6 miljard dollar bedraagt en de Congolezen behoren tot de armste bevolkingen ter wereld, is hun land immens rijk aan grondstoffen. Congo heeft het potentieel om Afrika te voeden maar kent nu de hoogste voedselonzekerheid ter wereld. Hoe kan het land zich ontwikkelen? Ngo-medewerker Luk Verbeke staat stil bij het potentieel van de landbouwsector. Dieudonné Serukabuza van Pax Christi International benadrukt het belang van steun aan jonge ondernemers. Charis Basoko vertelt hoe de Congolese diaspora in België een economische rol kan spelen in het land van herkomst.

Nadia Nsayi werpt voorts een blik op het kritische maatschappelijk middenveld. Waarom zijn de Katholieke Kerk en burgerbewegingen van jongeren belangrijk in de Congolese samenleving? Ze sluit af met een kijk op de diverse spelers in de internationale gemeenschap, betrokken in de gebeurtenissen in Congo. En met een vraag: kan België nog een relevante rol spelen?

0,00 €