Image
kinderen met duizend puzzelstukjes voor zich

Vredeswake - We Need Peace

Image
kinderen met duizend puzzelstukjes voor zich

Op donderdag 23 februari 2023 wordt een vredeswake 'We Need Peace' georganiseerd in de Minderbroederskerk te Sint-Truiden. Voor de gelegenheid van één jaar oorlog in Oekraïne hebben de organisatoren Pax Christi's Annemarie Gielen uitgenodigd voor een korte lezing. Zij zal enkele passages uit de conflictueuze geschiedenis belichten om dan te komen tot perspectieven op vrede. Annemarie zal uitleggen waarom een ernstig conflict tussen Rusland en Oekraïne onvermijdelijk was. En wat er nu zou moeten gebeuren om in de richting van vrede te evolueren? Aan dat uitdagende verhaal wordt nu al geschreven door mensen van goede wil. Ook leerlingen kunnen hier aan meewerken. Annemarie vertelt ook hoe dat zou kunnen.

"We mogen met z'n allen na één jaar niet aan deze oorlog in Oekraïne wennen. Integendeel, we moeten onze stem laten horen en oproepen tot het einde van deze en alle andere oorlogen, want oorlog heeft geen winnaars," zo zeggen organisatoren Peter Preuveneers en Piet Carlier.

Lokale vredesactivisten hebben een kunstinstallatie gecreëerd. Met de installatie, en ook de wake, worden de tienduizenden gesneuvelden en burgerslachtoffers herdacht en wordt er stilgestaan bij het onnoemelijke lijden dat de oorlog in Oekraïne elke dag veroorzaakt. Met beeld, geluid en duiding wordt een indringende sfeer gecreëerd. Het is een belevingsmoment waarop de bezoeker geconfronteerd wordt met de oorlog, de duizenden slachtoffers en de roep om vrede.

Je kan elke zaterdag van februari (4 feb., 11 feb., 18 feb. en 25 feb. 2023) tussen 16u. en 20u. de vredesinstallatie gratis bezoeken en een vredesboodschap achterlaten. Scholen kunnen tijdens de maand februari na afspraak langskomen. Dit kan door een mailtje te sturen naar [email protected]

Timing van het programma:

19u00 Welkom
19u05 Pianist Frans Vanbekbergen 
19u15 Peace Talk door Annemarie Gielen van Pax Christi n.a.v. 1 jaar oorlog in Oekraïne
19u45 Pianist Frans Vanbekbergen met een sereen nummer
19u50 Verzamelen rond de kunstinstallatie
19u55 Trompettist Francis Massure 
20u00 Bezinnend woord met aansteken kaars
20u05 The Last Post


Pianist Frans Vanbekbergen sluit af. Mensen kunnen in stilte aanwezig blijven of in stilte de kerk verlaten.

Meer info

Startdatum
Einddatum
Adres

Minderbroedersplein 5
3500 Truiden
België