Image
Hoelang nog voor de bom barst?

Sinds de oorlog in Oekraïne vliegen de dreigementen over kernwapens ons weer openlijk om de oren. Deze massavernietigingswapens veroorzaken een gruwel die met niets te vergelijken is. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werden Hiroshima en Nagasaki met de grond gelijk gemaakt. In deze Japanse steden vielen er op slag 210 000 doden. Zelfs na 80 jaar zijn de gevolgen voor gezondheid, milieu en samenleving nog steeds pijnlijk zichtbaar.

Op dit moment hebben 9 landen ongeveer 13.000 kernkoppen in handen. Enkele grote wereldleiders zitten aan de knoppen. Verdere ontwapening is gestopt. Toch brengt het VN-Verbodsverdrag op Kernwapens daar sinds 2017 verandering in.

Pax Christi pleit voor ....

Een actief nucleair ontwapeningsbeleid

Waarom ? 
Image

Omdat er geen actieve stappen worden gezet op vlak van nucleaire wapenbeheersing, nucleaire ontwapening en nucleaire non-proliferatie. De oorlog in Oekraïne toont aan dat kernwapenstaten (zoals in dit geval Rusland) niet-kernwapenstaten aanvallen, en dreigen met het inzetten van kernwapens. Rusland verhoogde publiekelijk de alert-levels, stationeerde tactische kernwapens in Wit-Rusland, en zal mogelijks ook opnieuw kernwapentesten uitvoeren. 

De kans dat kernwapens opnieuw worden ingezet is niet meer zo hoog geweest sinds de rakettencrisis in Cuba in oktober 1962. Alle knipperlichten staan op rood.

Hoe ?
  • Door werk te maken van onderhandelingen voor de eliminatie van tactische kernwapens van de VS en Rusland, en zonder dralen de niet-strategische kernwapens op andermans gebied te verbieden en dus (o.a. uit ons land) te verwijderen;
Image
  • Door de bestaande B-61 nucleaire bommen in Kleine Brogel terug te sturen naar de VS en dus niet te vervangen door nieuwe, gemoderniseerde B-61 bommen;
  • Hieruit volgt dat er geen nucleaire (en dus dual-capable) rol moet voorzien worden voor de nieuwe F-35 straaljagers;
  • Door binnen de NAVO het deelnemen aan nucleaire bewapening en stationering weg te halen bij niet-kernwapenstaten; dit betekent dat België geen deel meer uit zal maken van de Nuclear Planning Group (NPG);
  • In afwachting van de ondertekening en ratificatie van het Nucleair Verbodsverdrag (TPNW) deelnemen aan de bijeenkomsten van de lidstaten van het Nucleair Verbodsverdrag als waarnemer;

Wat is het VN verbodsverdrag op Kernwapens?

  • Door werk te maken van een Europese kernwapenvrije zone; dus geen Europeanisering van de Franse en Britse kernwapens;
  • Door de kernwapenstaten op te roepen om onmiddellijk multilaterale onderhandelingen voor nucleaire eliminatie op te starten zoals artikel 6 van het NPV en het recente rapport A New Agenda for Peace (juli 2023) van de VN Secretaris-Generaal vragen, en voor 2045 (100 jaar na Hiroshima en Nagasaki) een kernwapenvrije wereld te realiseren. De UN Summit of the Future in September 2024 kan de start van dergelijke onderhandelingen bespoedigen.
     

De rol van Pax Christi

Wist je dat ook in ons land kernwapens liggen? Ze zijn van de VS, maar Belgische piloten moeten deze massavernietigingswapens inzetten. Als NAVO-lid maakt ons land deel uit van een nucleaire alliantie. Ondanks de gekende gevolgen voor mens en milieu gaan jaarlijks nog steeds miljarden euro's naar kernwapens. Ook Belgisch belastinggeld. 

Daarom werken we bij Pax Christi samen met beleidsmakers, experts, activisten, vrijwilligers en academici opdat ons land die kernwapens weghaalt en het VN-Verbodsverdrag op Kernwapens ondertekent.

Pax Christi Vlaanderen is lid van de Belgische Coalitie tegen Kernwapens en ook van de International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (Nobelprijs voor de Vrede, 2017).

Wie is de Belgische Coalitie tegen Kernwapens?

 

Image
Actie aan kleine brogel
Word Vrijwilliger

Wil je graag bijdragen aan een veiligere wereld? Vind jij het abnormaal dat wapens die met één druk op een knop voor honderdduizenden doden kunnen zorgen, wapens die bovendien ook nog eens in België aanwezig zijn?

Image

Naomi Zoka

Agenda

09/08/2024
Sint-Niklaas
Kom langs, steek onze vredesgroep uit Sint-Niklaas een hart onder de riem. Teken ook een petitiekaart en draag op een eenvoudige manier jouw steentje bij.
09/08/2024
Leuven
Een bijzondere vredesavond met tekst, muziek en een traditionele lampionnenceremonie om de slachtoffers van de atoombommen in Hiroshima en Nagasaki te herdenken. Isabelle Vanbrabant geeft de vredeskansel. RESERVEER JE PLEK!

Nieuws

Verslag
Op 15 juni 2024 vond er een klimaatconferentie plaats aan de Universiteit van Antwerpen. Vragen over de relatie tussen klimaat en oorlog zijn meer dan ooit relevant. De impact van klimaatverandering ligt niet meer in de toekomst, maar is nu al ...
Verslag
Vorig jaar vond van 27 november tot 1 december in New York de tweede bijeenkomst plaats van de partijen bij het Verdrag inzake het Verbod op Kernwapens (Meeting of the State Parties - MSP). Naomi Zoka, bewegingswerker Veiligheid & Ontwapening bij Pax ...
Standpunt
In aanloop naar de federale en Europese verkiezingen van 9 juni 2024 stelde Pax Christi een memorandum op voor de thema's Veiligheid & Ontwapening, Oekraïne Rusland en Israël Palestina.

Webinars

Wat zijn de standpunten en wegen vooruit voor het VN Verbodsverdrag op Kernwapens op de eerste Meeting of States Parties? Gesprek tussen experten en beleidsmakers.