Pax Christi Vlaanderen gaat voor een rechtvaardige en veilige wereld, voor élke mens.
We leven in een wereld die zo snel verandert, dat mensen er moeilijk vat op krijgen. Een wereld ook waarin er spijtig genoeg nog veel vormen van onrecht zijn. De gedachte dat je daar weinig aan kan doen, geeft je een machteloos gevoel.
Meer dan ooit is er nood aan een kompas dat rust en houvast biedt. En dat de weg wijst naar een samenleving in evenwicht.
Vanuit haar spirituele roots, humane waarden en zeer ruime ervaring neemt Pax Christi deze rol op zich.
We roepen individuen, groepen en de hele maatschappij op om een positief verschil te maken. We bieden inspiratie en gaan over tot actie om in het klein en het groot keihard te werken aan een wereld waar élke mens zich veilig voelt. Aan een omgeving waarin échte verbinding het verschil maakt. Aan een samenleving waarin rechtvaardigheid de norm wordt.
Kom in actie.
En ga voluit voor verbinding!
De onvrede die je vanbinnen voelt, kan je samen met ons vanbuiten herstellen.
Het team van Pax Christi Vlaanderen is in ontwikkeling en heeft de afgelopen tijd veel veranderingen ondergaan.
We zijn momenteel met zeven enthousiaste medewerkers. Ons team bestaat uit drie bewegingswerkers: Annemarie, Naomi en Bénédicte, die de werkgroepen Oekraïne Rusland, Israël Palestina, Veiligheid en Ontwapening en Vredesspiritualiteit begeleiden.
Kristina en Fareta ondersteunen onze administratie, terwijl Polina, onze strategische communicatiemedewerker die afgelopen zomer begon, werkt aan meer zichtbaarheid van Pax Christi.
De nieuwe directeur Orry is vastberaden om de missie en visie van Pax Christi te versterken en verder uit te dragen. Het team kijkt ernaar uit om samen de missie van Pax Christi te verwezenlijken.
Medewerkers
Bestuur
Algemene Vergadering
Rik Beernaert - Mieke Berghmans - Luc Braeckmans - Dirk Broos - Bea Cantillon - Luc Claessens - Myriam Crucke - Jac De Bruyn - Etienne De Jonghe - Patrick De Muynck - Michel De Samblanx - Gio De Weerd- Mia De Schamphelaere - Annemarie Gielen - Prakash Goossens - Jo Hanssens - Frederik Janssens - Philippe Keulemans - Gust Koyen - Paul Lansu - Patrik Lasure - Chris Lefebvre - Galina Matushina - Barbara Mertens - Philip Nauwelaerts - Jan Renders - Bie Reynaert - Carl Reyns - Jean Saldanha - Tom Sauer - Nicole Scheers - Luce Stappaerts - Lizette Stiers - Magda Van Damme - Mark Van de Voorde - Wim Vandewiele (voorzitter) - Marc Vandommele - Guido Vanheeswijck - Luc Vansina - Anne Vansteelandt - Annemie Verhoeven - Joseph Vlaminckx
Bekijk op een transparante manier onze financiële gegevens van de afgelopen jaren op donorinfo.be
Stichting Donorinfo helpt jou om te begrijpen hoe goede doelen jouw steun gebruiken.
Donorinfo is je onafhankelijke gids voor de transparantie van goede doelen.
Pax Christi Vlaanderen is de Vlaamse afdeling van de internationale vredesbeweging Pax Christi. Ze telt nu ruim 100 lidorganisaties in een 60-tal landen.
De beweging werd opgericht door de Franse bisschop Pierre-Marie Théas en de Franse lerares Marthe Dortel-Claudot op het einde van de 2de Wereldoorlog. Théas zat tijdens de WO II in gevangenschap voor het helpen van joden. In gevangenschap hield hij één gedachte voor ogen: ‘Heb je vijanden lief’.
Toen Théas werd vrijgelaten stuitte hij op Dortel-Claudot, die hetzelfde dacht als hij. Ze wilden verzoening in plaats van vergelding, mensen samenbrengen in plaats van tegen elkaar opzetten. Samen richten ze Pax Christi op om dit in de praktijk te brengen en deze boodschap te verspreiden.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
Geschiedenis
Eind 1951 werden de eerste kiemen gelegd voor een Pax Christi-afdeling in ons land onder invloed van de “Equipes Populaires” (Franstalige KWB). In 1953 werd Pax Christi België opgericht. Vanuit de federalisering van België werd in 1972 besloten om de Vlaamse werkgroep binnen Pax Christi België uit te bouwen tot een autonome afdeling van Pax Christi International. Pax Christi Vlaanderen was geboren.
Vanaf het begin richt Pax Christi Vlaanderen zich op de wisselwerking tussen studie en educatie, spiritualiteit en actie. Het vredesthema zelf wordt ingevuld op vier domeinen: veiligheid en ontwapening, mensenrechten, geweld en geweldloze alternatieven, en internationale structuren, en elk domein wordt onderzocht volgens vier dimensies: Noord-Zuidrelaties, Oost-Westrelaties, eigen samenleving, kerken en religies.
In de tweede helft van de jaren ‘70 vinden honderden jongeren en volwassenen hun weg naar Pax Christi Vlaanderen. De eerste campagne vindt plaats in 1975 tegen de aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen. De jonge organisatie valt op in christelijke middens met degelijke dossierkennis en een stevig aanbod op het vlak van vredespastoraal. De steun groeit bij de Vlaamse bisschoppen en bij brede lagen van de bevolking. Er wordt ook sterk ingezet op vredesopvoeding: vrede thuis, vrede op school, vrede op het werk, vrede in de wijk. Het aantal activiteiten, lokale groepen, de opbouw van expertise en campagnes nemen toe. Het tijdschrift Koerier en de Pax Christi-pockets houden de mensen op de hoogte van de vredesthema's.
Pax Christi Vlaanderen trekt aan de kar van de beweging tegen de atoomraketten en is een verbindende factor tussen zeer diverse groepen die meestappen in die beweging. Mede daardoor komen in 1981 meer dan 200.000 mensen naar de manifestatie tegen kernwapens. Twee jaar later organiseren we samen met het Overlegcentrum voor de Vrede en met het Vlaams AktieKomité tegen Atoomwapens (VAKA) de grootste Belgische betoging ooit. 400.000 burgers nemen deel aan “Geen raketten, vrede voor ontwikkeling”. Regionale Pax Christi-groepen zien het licht: de beweging groeit.
In de tweede helft van de jaren ‘80 groeit onze lokale inbedding en het aantal activiteiten verder. Pax Christi Vlaanderen blijft de verbinding maken tussen spiritualiteit en vredesthema’s. Er worden fietstochten en voettochten voor vrede, straatacties en stiltekringen, vredeskaravanen, wakes en gebedsdiensten voor vrede georganiseerd. Een hoogtepunt is “Stappen naar vrede” in 1986. Via vijf routes stappen honderden mensen doorheen Vlaanderen naar Mechelen. De slotmanifestatie heeft plaats in de pas geopende Nekkerhal met ruim 5.000 deelnemers.
Pax Christi verspreidt de expertise door de oprichting van IPIS: International Peace Information Service. Deze dienst is vandaag een zelfstandige organisatie. Leden van de beweging worden ook uitgestuurd als “Getuigen voor vrede” naar conflictgebieden als Nicaragua en Haïti.
Vanaf 1989 kiest de organisatie voor nieuwe campagnes tegen wapenproductie, wapenhandel, landmijnen en chemische wapens. Pax Christi Vlaanderen start ook met dialoog over geweld in de eigen samenleving, o.a. tussen Vlaamse en Waalse jongeren, maar ook in oecumenisch verband.
Na het einde van de Koude Oorlog en de snel veranderende internationale context organiseren we voor het eerst de Vlaamse Vredesweek. Dit wordt 30 jaar lang de centrale campagneweek van de brede vredesbeweging, getrokken door Pax Christi, steeds in de week van 21 september, de Internationale Dag van de Vrede. Gekoppeld hieraan lanceren we een nieuw spiritueel aanbod: “Vierend en bezinnend”, een boekje vol inspiratie, wijsheden en hoop.
De ingrijpende veranderingen op wereldvlak zorgen voor onzekerheid over de te volgen weg. We gaan in dialoog met groepen uit de civiele samenleving in de voormalige Oostbloklanden, maar ook met de moslimgemeenschap in eigen land van wie na de val van de Berlijnse muur een groeiend nieuw vijandsbeeld ontstaat.
In 1993 viert Pax Christi Vlaanderen haar twintigjarig bestaan met een optreden van Willem Vermandere en een lezing van kardinaal Danneels. De oorlog in (ex-)Joegoslavië en de genocide in Rwanda bepalen sterk onze werking. Er komen nieuwe internationale ontmoetingen met oorlogsslachtoffers en vredeskrachten in conflictgebieden als Soedan, Libanon, Rwanda, Burundi, Congo, Kosovo, Kroatië en Servië. Onze straatacties nemen af en Pax Christi Vlaanderen zet nog meer in op publicaties en vormingsactiviteiten.
In 1994 luidt het thema van de Vredesweek: “Honger stil je niet met wapens.” We focussen daarbij op de landmijnen of anti-persoonsmijnen. Dankzij 40.000 handtekeningen en het lobbywerk dat we daarna doen, wordt België in maart 1995 het eerste land ter wereld dat een absoluut verbod op productie, handel en gebruik van landmijnen uitvaardigt.
In 1999 reiken we voor het eerst de titel “Ambassadeur van de Vrede” uit. Dit blijft tot op vandaag een jaarlijks betekenisvol gebeuren. Ook interreligieuze dialoog en verdieping van de Bijbelse visie op vrede en andere religieuze bronnen krijgen meer aandacht.
In maart 2001 nodigt Pax Christi Vlaanderen Hildegard Goss-Mayr uit. Zij is samen met haar man Jean Goss één van de pioniers van de actieve geweldloosheid op wereldvlak. We maken met haar een video met sterke getuigenissen die tot op vandaag aanspreken. We beslissen om als beweging nog meer in te zetten op de visie, de methoden en de strategie van de actieve geweldloosheid.
Op 11 september 2001 wordt bij Pax Christi Vlaanderen even de adem afgesneden door de zware terreuraanslagen in de VS. De organisatie waarschuwt in de weken daarop voor een overhaaste reactie ingegeven door wraakgevoelens, maar de oorlog in Afghanistan wordt opgestart. Niet veel later volgt de oorlog in Irak. Pax Christi Vlaanderen mobiliseert mee voor de verschillende acties en manifestaties tegen deze nieuwe oorlogen.
In 2002 richt Pax Christi Vlaanderen een jongerenwerking op onder de noemer “U Move 4 Peace” of kortweg “UM4P”. Hiermee zetten we in op verjonging van onze vrijwilligers en op een nieuw model van vredeseducatie door uitwisselingen met Vlaamse jongvolwassenen en jongeren uit conflictgebieden.
Uit de schoot van KinderWereldAtelier, begonnen bij de dienst Vredesopvoeding van Pax Christi, ontstaat Studio Globo.
Pax Christi zet de daaropvolgende jaren verder in op politiek en sensibiliserend werk rond conflictregio’s: we bouwen expertise op inzake de oorlog in Tsjetsjenië en Rusland, en voeren campagne voor vrede in Israël/Palestina, Congo en het gebied van de Grote Meren in Centraal-Afrika. We voeren verder actie tegen lichte wapens en kernwapens, maar ook tegen de inzet van kindsoldaten. Mede dankzij de invloed van Pax Christi Vlaanderen en een Vredesweekcampagne wordt het Vlaams Vredesinstituut opgericht.
De expertise staat op een hoog peil, dankzij een jaarlijks boek en zes inhoudelijke dossiers en de inzet van gedreven medewerkers. Het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten, m.m.v. Pax Christi, krijgt steeds meer aandacht en de methode Peer Mediation vindt ingang dankzij een Europees project van Pax Christi.
De jongerengroep van Pax Christi Vlaanderen heeft contacten van New York tot Berlijn, en organiseert uitwisselingen met jongeren uit het Midden-Oosten en Oost-Europa. UM4P pleit voor meer vredesbeleid voor en door jongeren. Geïnspireerd door verschillende innovatieve dialoogmethodieken, passen ze deze toe, ook in eigen samenleving.
In 2009 zet Pax Christi Vlaanderen voor het eerst in op de relatie tussen het klimaatprobleem en vrede in de Vredesweek. De focus op het aan banden leggen van internationale wapenhandel wordt vernieuwd na de Arabische Lente waar wapens dienen om burgerprotest te verlammen.
De jongerenwerking van Pax Christi Vlaanderen verdiept zich in de methode van het Theater van de onderdrukten. Dit is participatief theater, dat zeer geschikt is om onrecht in beeld te brengen en de kracht tot opbouwende verandering in elk van ons aan te boren. De eerste steen voor het werken met nieuwkomers is gelegd, ook dankzij projecten vanuit de dienst Oost-Europa. De methode van Theater van de Onderdrukten staat tijdens de komende uitwisselingen met jongeren uit conflictgebieden centraal. Medewerkers en vrijwilligers worden opgeleid tot professionele begeleiders, jokers genaamd: een unieke expertise in Vlaanderen, die snel bijval vindt.
In 2013 organiseren wij als trekker de campagne “Time to Go - Kernwapens weg uit België”, samen met de steun van 50 organisaties uit het hele land. 30 jaar na de grootste manifestatie ooit drukken we op het beleid om komaf te maken met kernwapens. We worden ook lid van ICAN (zie verder).
Tussen 2014 en 2018 geven we bijzondere aandacht aan het herdenken van WOI. Gedurende vier jaar wordt de Eerste Wereldoorlog “her-dacht”, vanuit de huidige uitdagingen voor vrede. Hoogtepunt zijn de "Vredeswakes Langemark", op initiatief van Wakker voor Vrede, waaraan Pax Christi actief deelneemt. Op de 12 vredeswakes zijn er telkens 650 tot 900 deelnemers.
Kies Kleur tegen Pesten is ondertussen niet meer weg te denken op Ketnet!
In 2012 neemt Pax Christi Vlaanderen de ontwikkelingen rond killer robots voor het eerst op met een hoorzitting in het parlement. Vanaf 2017 verbreden we dit thema naar een ruimer publiek met het oog op een internationaal verdrag tegen dit soort autonome wapens.
Onze strijd tot uitbanning van de kernwapens krijgt een nieuwe impuls met een “humanitaire belofte” die op 7 juli 2017 leidt tot een internationaal verbodsverdrag op kernwapens met 122 landen. De International Campaign to Abolish Nuclear Weapons, waar Pax Christi lid van is, krijgt hiervoor de Nobelprijs voor de Vrede. Met trots zijn we bij de prijsuitreiking in Oslo.
Een vernieuwde interesse in vredesspiritualiteit zorgt voor een brede verspreiding van "Vierend en Bezinnend", dat we nu alleen nog digitaal verspreiden. In 2019 waren er meer dan duizend inschrijvingen voor dit meerdaags aanbod. Tijdens de coronapandemie bleek het een welgekomen bron van verbinding en inspiratie. In 2022 stelt Pax Christi Vlaanderen een bewegingsmedewerker aan om vredesspiritualiteit meer handen en voeten te geven.
Voor de uitbouw van een inclusieve samenleving werd in 2019 de focus gelegd op mensen zonder wettig verblijf, en mensen in detentie en hun naastbestaanden. Samen met en voor hen organiseren we acties en activiteiten om het onrecht in hun leven aan te kaarten en voor een positieve en humane toekomst te strijden. Café Winket en de campagne In My Name zijn mooie resultaten hiervan.
Jongeren komen massaal op straat om een ander klimaatbeleid te eisen, geïnspireerd door de schoolstaking van de Zweedse Greta Thunberg. Youth for Climate, onder leiding van Anuna De Wever, neemt het voortouw in België. In 2022 krijgt deze beweging de titel 'Ambassadeur van de Vrede'. Door de samenwerking met EcoKerk van het Netwerk Rechtvaardigheid en Vrede staat het klimaat al vele jaren op onze agenda. In 2024 benadrukken we de link tussen oorlog voeren en impact op het klimaat nog eens in een goed bezochte conferentie.
De inval van Rusland in Oekraïne op 24 februari 2022 sloeg ons met verbazing. Meteen schoot ons team in actie om een veelheid aan acties, sensibilisering en politiek werk op gang te brengen. De campagne 'Doorbreek de oorlogsmuur' zet in op het lot van gewetensbezwaarden, politieke gevangenen en vredesactivisten, zowel in Rusland (en Belarus) en Oekraïne. In 2024 reisde een medewerker naar Oekraïne om humanitaire hulp te brengen en gesprekken aan te knopen op het terrein.
7 oktober 2023 is nog zo'n datum die in het geheugen gegrift staat: Hamas valt Israël aan, waarop een niets ontziende vergelding volgt met tienduizenden doden en een totale vernieling van Gaza tot gevolg. Ook nu steekt Pax Christi Vlaanderen een tandje bij om acties op te zetten, lezingen te geven en politieke druk te zetten.